Gačani opet pisali Dodiku: Predsjedniče, zar nije sramota da naši gosti spavaju u Nikšiću? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Gačani opet pisali Dodiku: Predsjedniče, zar nije sramota da naši gosti spavaju u Nikšiću?

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:13.09.2015.

BRUKA!Na svegapet dana pred otvaranje 17. Ćorovićevih susreta Gacko nema gdje da smjestiveliki broj gostiju. Tako će brojni istaknuti naučni radnici izRusije, Austrije, Grčke, Srbije biti prinuđenida prenoće u nekoj od okolnih opština

 

gacko 02

DOBRODODOŠLI DRAGI GOSTI! Na kafu možete u Bileću, na ručak u Trebinje, a spavaćete u Nikšiću…

Nakon što nije dobio odgovor ni mjesec dana nakon prvog pisma Svetozar Crnogorac, predsjednik Kluba Gačana i potpredsjednik Koordinacionog odbora svih hercegovačkih udruženja u Srbiji uputio je novi apel predsjedniku Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović sa željom da se izdignu iznad sitnih partijskih interesa i riješe problem koji narušava ugled Gacka i cijele Hercegovine.

Redakcija Slobodne Hercegovina došla je u posjed pisma koje je Svetozar Crnogorac ispred Kluba Gačana uputio predsjedniku RS Miloradu Dodiku, predsjednici Vlade  Željki Cvijanović i ministru finansija Željku Tegeltiji. Pismo prenosimo u cijelosti.

svetozarSvetozar Crnogorac u Skupštini Srbije nedavno je predvodio delegaciju hercegovačkih udruženja u Srbiji

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Prošlo je više od mjesec dana od mog pisma ili molbe upućene Vama i Vladi Republike Srpske da se nađe neko rešenje i da dva preduzeća u Gacku „Ugostiteljstvo i turizam“ i „Planinsko dobro“ konačno počnu da rade.

Oba su zatvorena zbog starog iznosa neplaćenog poreza, iako dug nije bio tako veliki, a isti su bili počeli da ga otplaćuju. Interesantno je da veći poreski dužnici u Hercegovini nisu zatvoreni, što je prilično simptomatično i daje povod za različite komentare.

Očigledno je da moja molba nije uslišena a nisam ni dobio bilo kakav  odgovor.

Problem nefunkcionisanja preduzeća „Ugostiteljstvo i turizam“ je utoliko veći što se u Gacku i u periodu 17- 20.09.2015. godine održava međunarodni naučni skup istoričara „Ćorovićevi susreti-2015″, sedamnaesti po redu, koji organizuje odbor SPKD Prosvjeta Gacko zajedno sa opštinom i našim udruženjem. Doći će u Gacko više istaknutih istoričara i pisaca iz Rusije, Austrije i Grčke, a naravno i više uglednih, naučnih i kulturnih ličnosti iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

corovicevi susreti

U prilogu Vam dostavljam Program rada naučnog skupa istoričara koji se održava u Gacku iz kog se može jasno videti veoma visok nivo susreta, kao i respektabilan nivo učesnika ovog  međunarodnog skupa.

U Bileći se u saradnji sa SPKD Prosvjeta Bileća  istovremeno održava skup proznih pisaca. Inače, ova dva odbora Prosvjete u poslednjih sedamaest
godina savršeno sarađuju.

Takva manifestacija je jedinstvena u Evropi i bavi se krucijalnim pitanjima srpskih problema kroz njenu tešku i burnu istoriju. Biće prava bruka i sramota da ljudi tog nivoa svako veče idu na spavanje u Bileću ili Nikšić, kako je inače rađeno prošle godine.

Ovogodišnja tema Naučnog skupa istoričara je „Hercegovački ustanak i velika Istočna kriza“.

Priznaćete da je tema od kapitalnog značaja, jer se radi o analizi slamanja turske imperije u Bosni i Hercegovini, posmatrano iz različitih aspekata. Prošlogodišnja tema je bila „Sarajevski atentat – 1914″ i predupredila je razne falsifikate i pogrešna tumačenja na tu temu, obzirom da se svake godine izdaje veoma tražen Zbornik radova.

Još jednom Vas najljubaznije molim da Vlada Republike Srpske preduzme mere koje su potrebne i da ova dva preduzeća konačno, posle više od godinu dana počnu da rade. Radnici su u agoniji, a vrijedna imovina propada (zgrade postaju ruina) i svakog dana se šteta povećava.

Izdignite se iznad partijskih interesa, jer je sve u životu prolazno pa i vlast.

gacko g

Svetozar Crnogorac: Gačani će sigurno znati da cijene vaše postupke!

Gacko to ničim ne  zaslužuje, a bilo bi lijepo da pružite ruku gatačkom narodu koji je vrlo ponosan i stabilan, gorštačkog kova i stava, koji lako ne mijenja mišljenje, ali će sigurno znati da cijeni Vaše postupke, koje napravite za dobrobit svih njih, pre svega radi mladih generacija, a posebno onih koji planiraju da ostanu, žive i rade na svojoj rodnoj grui, a takvih u Gacku ima dosta.

Iskreno se nadamo da ćete molbu uslišiti i preduzeti šta je potrebno.

Uvjereni smo da to Vi možete i hoćete. Nemojte nas terati na ono što najmanje želimo, da tražimo pomoć od Vlade Republike Srbije da izvrši redukciju
saradnje sa Republikom Srpskom dok se problem ne riješi. Uvereni smo da razumijete muku u kojoj  se našla jedna ponosna opština sa preko sto radnika i isto toliko njihovih porodica iz dva navedena preduzeća i da ćete na pravi način shvatiti i uvažiti našu molbu.

Očekujući dobre vijesti iz naše  Republike Srpske prijateljski Vas  pozdravljam,

Beograd, 11.09.2015.g.

Zavičajno udruženje
Klub Gačana u  Beogradu
Predsednik
Crnogorac Svetozar


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: