SKUPŠTINA NEVESINJA ODLUČILA: Gradi se tunel prema Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

SKUPŠTINA NEVESINJA ODLUČILA: Gradi se tunel prema Mostaru

Izvor: Top Portal | Datum:24.05.2019.

Skupština opštine Nevesinje usvojila je juče zaključak da se rehabilitacija i izgradnja magistralnog puta M 6.1 prema Mostaru i povezivanje opštine Nevesinje i istočne Hercegovine sa Koridorom 5C odredi kao strateški infrastrukturni prioritet.

Načelnik opštine Milenko Avdalović zadužen je da podnese inicijativu Vladi Republike Srpske za preusmjeravanje novčanih sredstava sa projekta „Modernizacija regionalnog puta Nevesinje – Berkovići“ na projekat „Rehabilitacija i izgradnja dijela magistralnog puta koji spaja istočnu Hercegovinu sa Koridorom 5C“.

U zaključku je navedeno da je magistralna saobraćajnica prema Mostaru u lošem stanju i da se prema Vladi uputi inicijativa da se pronađe najoptimalnije rješenje za izgradnju ove saobraćajnice.

’’Izgradnjom tunela riješio bi se prevoj Grebak, smanjila dužina postojeće dionice i povećala bezbjednost korisnika saobraćajnice’’, navodi se u Zaključku.

Dodaje se da lokalna zajednica podnošenjem inicijative ne odustaje od modernizacije saobraćajnice Nevesinje – Berkovići budući da podržava realizaciju projekta izgradnje vjetroparka Trusina. U sklopu ovog projekta radiće se rekonstrukcija saobraćajnice prema lokalitetu Trusina, obrazloženo je u Zaključku koji će biti upućen Vladi RS.

Načelnik Avdalović naglasio je da je otvorena mogućnost da se napravi istorijski poduhvat priključenja opštine na Koridor 5C. Rekao je da je razgovarao sa mještanima Trusine koji se protive inicijativi, ali smatra da je saobraćajnica prema Mostaru kao jedna od najfrekventnijih u Hercegovini, u ovom trenutku prioritet opštine.

Zaključak je usvojen glasovima skupštinske većine (16), dok je opozicija bila uzdržana (5).

Iz SNSD-a su naglasili da je inicijativa od vitalnog značaja za opštinu Nevesinje i da se ovim projektom ne isključuje povezivanje Nevesinja i Berkovića.

Socijalistička partija smatra da je pružena prilika da se riješi dugogodišnji saobraćajni problem i da treba upotrijebiti sav politički i institucionalni kapacitet da projekat krene u realizaciju.

DNS je stava da je izgradnja saobraćajnice prema Mostaru prioritet, te podsjećaju da će još ove godine i prema Berkovićima biti nastavljena rehabilitacija puta.

Odbornici SDS-a su poručili da nisu protiv izgradnje puta prema Mostaru, ali jesu protiv predloženog načina finansiranja projekta. Smatraju da inicijativa nije dobro pripremljena i da je pokrenuta da se odloži presvlačenje asfalta na ovoj saobraćajnici.

Iz PDP-a su ocijenili da nije izvodljivo preusmjeravanje sredstava holandske agencije „Orio“ na rehabilitaciju magistralnog puta M 6.1.

SRS „Srpska u sigurne ruke“ smatra da se oko incijative trebaju konsultovati opštine Nevesinje i Berkovići.

U Nevesinju je već rađeno idejno rješenje za tunel prema Mostaru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: