Počinje upis u srednje škole u Republici Srpskoj | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počinje upis u srednje škole u Republici Srpskoj

Izvor: SRNA | Foto: Ilustracija | Datum:24.05.2019.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske objavilo je danas konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2019/2020. godini, prema kojem je planiran upis 10.550 učenika u 16 struka.

"Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji na dan upisa nisu stariji od 17 godina. Lica koja se upisuju u škole za učenike sa smetnjama u razvoju imaju drugu dobnu granicu za upis u prvi razred, a najkasnije do navršene 21 godine", saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju je navedeno da kandidati ispunjavanje uslova dokazuju originalnim svjedočanstvima o završenim razredima osnovne škole i izvodom iz matične knjige rođenih.

Učenici se upisuju u dva upisna roka - junskom, od 10. do 21. juna, te julskom, od 1. do 12. jula.

U junskom roku, za učenike koji imaju 60 i više bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje škole počinje 10, a završava se 11. juna, dok se rezultati upisa objavljuju 13. juna, na oglasnoj tabli škole.

Za učenike koji imaju manje od 60 bodova, prijem dokumenata za upis u srednje četvorogodišnje i trogodišnje škole počinje 17, a završava se 19. juna, a rezultati upisa se objavljuju 21. juna.

U julskom upisnom roku prijem dokumenata za upis učenika u srednje četvorogodišnje i srednje trogodišnje škole počinje 1, a završava se 3. jula. Rezultati upisa objavljuju se 5. jula.

Kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje upisuju se od 8. do 12. jula u škole, odnosno smjerove u gimnazijama, struke i zanimanja u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama, gdje ima slobodnog mjesta.

Prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole u junskom upisnom roku počinje 10, a završava 11. juna. Posebni ispit u junskom upisnom roku kandidati polažu 13. i 14. juna. Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima 15. juna.

U julskom roku, prijem dokumenata za upis učenika u srednje umjetničke škole počinje 1, a završava 2. jula. Posebni ispit u julskom upisnom roku kandidati polažu 4. i 5. jula.

Rezultati ispita saopštavaju se kandidatima 6. jula. Od 8. do 12. jula, kandidati koji nisu zadovoljili uslove konkursa za željeno zanimanje, upisuju se u srednje škole gdje ima slobodnog mjesta.

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u Republici Srpskoj u školskoj 2019/2020. godini dostupan je na portalu Vlade Republike Srpske.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: