Foča: Akademija u čast osam vijekova SPC | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Foča: Akademija u čast osam vijekova SPC

Izvor: RTRS | Datum:12.06.2019.

Nakon Pala, i u Foči je svečanom akademijom obilježeno 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Od 1219. godine do danas, i u najteža vremena, Crkva je sačuvala nacionalni i duhovni identitet srpskog naroda.


 
Ujedinjenjem pod dinastijom Nemanjića, osim što je stvorena država, utemeljen je i nacionalni identitet koji je ostao nepromijenjen do danas. Nemanjići su izmirili zavađene i rascjepkane, i stvorili trajan proces razvoja.

- To je jedina svesrpska dinastija za sve Srbe, ma odakle dolazili, ma pod kojom zastavom bili - podsjetio je Stefan Lopatić, student četvrte godine istorije Filozofskog fakulteta u Palama.

Od uspona i pada srpske države, robovanja pod Turcima, milionskih žrtava u dva velika svjetska rata, Srbi su opstali kao slobodarski i rodoljubivi narod, predvođeni Crkvom.

Ivanka Prelić, studentkinja četvrte godine Filozofskog fakulteta u Palama, istakla je važnost podsjećanja na značajne datume srpske istorije i dešavanja kroz koja su Srbi prolazili kao narod.

Njenog kolegu sa fakulteta Lazara Škobu obradovalo je interesovanje građana za sve ono što su prikazali, jer je pozitivna reakcija publike dokaz da postoji svijest o tome koliko je ovo važno.

Izdanak Nemanjića, Sveti Sava je svetionik srpske nacije, prvi arhiepiskop, ličnost od koje je sve počelo. I današnjica je opterećena pričama o nevaljanim autekefalnostima iz raznih pobuda, pa i političkih, čulo se na akademiji.

- Nije bilo tako u njegovo vrijeme. Njegovi su razlozi bili jevanđeljski, misionarski i to je ustvari ono što mi proslavljamo i obilježavamo cijele ove godine - istakao je Vladislav Topalović, dekan Pravoslavno bogoslavskog fakulteta Foča.

Predsjednik Saveza studenata PBF Foča, Srđan Ždralo, naglasio je da svetosavlju moramo biti zahvalni na tome što je  održalo srpski narod osam vijekova na okupu, sve do danas.

Osim studenata Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na akademiji su učestvovali hor Srpskog pjevačkog društva "Pobratimstvo" i srednjoškolska etno grupa iz Foče.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: