Osnovci iz Hercegovine najbolje uradili testove | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Osnovci iz Hercegovine najbolje uradili testove

Izvor: GLAS SRPSKE | Datum:13.06.2019.

Učenici devetih razreda širom Srpske, koji su u sklopu eksperimentalne male mature rješavali testove iz matematike i srpskog jezika, pokazali su manji nivo znanja u odnosu na lani, a kako bi utvrdili šta je razlog lošijih rezultata, stručnjaci će u narednom periodu sprovesti detaljne analize po školama.

Prema podacima koje je Republički pedagoški zavod RS dostavio “Glasu Srpske”, procenat riješenosti testova iz srpskog jezika iznosi oko 57 odsto, a iz matematike svega 29,51 odsto. Testiranje, koje je sredinom prošle sedmice sprovedeno u 94 od 187 osnovnih škola u RS, pokazalo je da najviši nivo znanja iz oba predmeta imaju đaci iz Hercegovine, a odmah iza njih su banjalučki osnovci. Treće mjesto u poznavanju padeža, glagola i složenih matematičkih zadataka zauzeli su đaci regije Birač, a najmanje znanja iz srpskog jezika pokazali su osnovci iz Doboja, dok su iz matematike bili najlošiji đaci iz sarajevsko-romanijske regije.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović zadovoljan je načinom na koji je sprovedena procedura testiranja, ali je nezadovoljan rezultatima iz matematike koji su znatno lošiji nego lani.

- Na uzorku od 21 osnovne škole prošle godine rezultat iz srpskog jezika je bio približan ovogodišnjem, međutim, iz matematike je lošiji za deset procenata, s obzirom na to da je lani uspješnost riješenosti testova iz matematike bila blizu 40 odsto - rekao je Damjanović.

On je naveo da će u narednom periodu biti sprovedena analiza po odjeljenjima i školama kako bi utvrdili šta je uzrok loših rezultata.

- Jedan od razloga bi mogao biti taj što je lani na testovima bilo dvije trećine zadataka iz zbirke zadataka, a ostali slični zadacima u zbirci. Ove godine polovina zadataka je bila iz zbirke, dok je druga polovina bila slična - naveo je Damjanović.

 

 

* Riješenost testova (u %)

                                 srpski jezik         matematika

Hercegovina             63,55                   39,92

Banjaluka                  61,21                   34,73

Birač                        60,13                   29,24

Prijedor                   56,46                   24,69

Semberija                 54,64                  28,55

Doboj                         52,38                  25,32

Sarajevsko                53,11                  24,17

-romanijska regija


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: