OBILJEŽAVANJE 27 GODINA OD STRADANJA SRBA U DOLINI NERETVE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

OBILJEŽAVANJE 27 GODINA OD STRADANJA SRBA U DOLINI NERETVE

Izvor: TOP PORTAL | Datum:14.06.2019.

U Mostaru će sutra biti obilježeno 27 godina od stradanje Srba u dolini Neretve, kada je 14, 15. i 16. juna 1992. nestalo 431 lice srpske nacionalnosti, protjerano više od 30 hiljada Srba i uništena sva srpska imovina i bogomolje.

Obilježavanje organizuje Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje, a planirano je da se u 10.30 časova u mjestu Buna kod Mostara sa mosta baci cvijeće u rijeku Bunu. Nakon toga u 11.30 časova biće održan pomen za sve stradale u Staroj crkvi u Mostaru, najavili su organizatori.

Petnaestog juna 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje navode da se 1992. godine tragalo za 431 licem srpske nacionalnosti, a sada za još 85 lica.

Samo u mjestu Buna u junu 1992 stradalo je 29 lica, od kojih 18 vojnika i 11 civila, a još se traži devet lica.

Ovim događajem obilježava se i Dan nestalih i poginulih hercegovačke regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. U junu 1992. godine prilikom velike vojne akcije hrvatske vojske, HVO-a i HOS-a, kojom je komandovao general Janko Bobetko, u napadima koji su počeli 7. juna i trajali do 26. juna došlo je do egzodusa i velikog stradanja Srba u dolini Neretve.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: