Obilježen Dan formiranja Nevesinjske brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježen Dan formiranja Nevesinjske brigade

Izvor: RADIO NEVESINJE | Foto: RADIO NEVESINJE | Datum:18.06.2019.

Parastosom poginulim borcima, polaganjem cvijeća i druženjem bivših saboraca juče je u Nevesinju obilježen Dan Nevesinjske brigade. Ova vojna formacija formirana prije 27 godina tokom rata stekla je veliki ugled i bila garant slobode i opstanka srpskog naroda u Hercegovini.

U Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen je pomen za sve poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Delegacije opštinskih boračkih organizacija iz Hercegovine, opština Nevesinje i Istočni Mostar, Trećeg pješadijskog RS puka, Opštinske organizacije nestalih, Udruženja „Nasljeđe“, Ratnih veterana i Ravnogorskog pokreta položile su cvijeće kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu. Vijenci su položeni i kod Spomenika slobode na Gradskom trgu.

U Spomen sobi upaljene su svijeće i još jednom odata počast poginulim borcima.

Saborce je pozdravio kapetan Vojske RS Radovan Bogdanović poručivši da je Nevesinjska brigada u ratu sačuvala teritoriju i stanovništvo, a danas njeni bivši pripadnici treba da čuvaju i njeguju uspomenu na ovu vojnu formaciju i tako mlađim generacijama daju svijetli putokaz za budućnost. On je podsjetio na ratni put Nevesinjske brigade koja je u svim bitkama pokazala hrabrost, posebno tokom Mitrovdanskih ofanziva.

Načelnik opštine Milenko Avdalović rekao je da je datum osnivanja Nevesinjske brigade kao jedne od najorganizovanijih jedinica u Vojci RS, veoma važan u istoriji Nevesinja i Hercegovine.

– I toliko godina poslije formiranja brigade naviru uspomene na vrijeme koje je bilo presudno za stvaranje RS–rekao je Avdalović naglašavajući da je to bilo prvi put da Srbi u Hercegovini imaju svoju vojsku, jedinstvena obilježja i komandu.

U kratkom podsjećanju na dane formiranja Nevesinjske brigade zamjenik komandanta Trećeg bataljona Simo Čampara naglasio je važnu ulogu pukovnika Novice Gušića i Krsta Đerića koji su koristeći svoje bogato vojničko iskustvo uspjeli da reorganizuju vojsku koja je bila u povlačenju iz doline Neretve i uspostave liniju odbrane.

– Od tog 16. juna do kraja rata ostao je nrepomjeren položaj Nevesinjske brigade koja je izdržala Miutrovdanske bitke i sve druge manje i veće napade– rekao je Čampara.

Goran Papić je kao pripadnik Oklopnog bataljona učestvovao u najtežim bitkama koje je vodila Nevesinjska brigada.

–Pokazali smo kao mnogo puta kroz istoriju, da ono što nas ne ubije to nas ojača– istakao je Papić.

Književni stvaraoci i bivši pripadnici Nevesinjske brigade Ratomir Mijanović i Jovan Bratić u stihove su utkali junaštvo i slobodarski duh Nevesinjaca. U kratkom programu govorili su stihove pjesama" Noć nad Nevesinjem" i "Kameni vojnici".

Na časnom i herojskom putu poginulo je 476 pripadnika Nevesinjske brigade i preko hiljadu je ranjeno. Za ratne i vojničke zasluge ova vojna formacija je prva u Republici Srpskoj odlikovana najvišim vojničkim priznanjem – Ordenom Nemanjića, a opština Nevesinje dobila je „Orden Republike Srpske“ – najveće republičko priznanje koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge prema državi, kao simbol borbe za čast i slobodu.

Više fotografija pogledajte na zvaničnom portalu Radio Nevesinja.

Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: