Nove atrakcije u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nove atrakcije u Trebinju

Izvor: GLAS SRPSKE | Datum:20.06.2019.

Trebinje – “Grad sunca” koji svake sezone smišlja novine kojima će privući i zadržati turiste, pripremio je i za ovo ljeto nove atrakcije za posjetioce iz svih dijelova svijeta.


Svima koji dođu u Trebinju biće na raspolaganju još četiri nove turističke ponude – posjeta Ublima i orjenskom masivu sa licenciranim turističkim vodičem, vožnja u lađama rijekom Trebišnjicom, posjeta ostacima rimskog mosta na Trebišnjici i hodočasnička tura “Staza svetog Vasilija”.

Trebinjac Slavenko Vukasović nedavno je u posjetu orjenskom masivu odveo grupu od 17 Belgijanaca koji su se oduševili prirodom, zubačkim Ublima i Orjenom. Belgijanci su sve dane boravka u Trebinju provodili u prirodi.

– Kada smo stigli na vidikovac na usponu na Kabao, pitali su me ‘gdje su ostali turisti?’, a ja sam im rekao da za sada gotovo da i nema turista na Orjenu. To je sa jedne strane dobro jer masovni turizam može ugroziti osjetljivi ekosistem, a sa druge loše jer su mogućnosti za planinski turizam ogromne s obzirom na potencijale ovog masiva – kaže Vukasović.

Ističe da se kao i svi članovi Planinarskog društva “Vučji zub”, nada da će Orjen zvanično biti proglašen zaštićenim područjem i da će tako konačno biti spriječen krivolov, nelegalna sječa šume i bacanje smeća.

– Orjen već ima sve preduslove za taj status, a dodatno tome u prilog govore i posljednja otkrića velikog broja endemskih vrsta – naveo je Vukasović.

I dok su se Belgijanci odlučili da posjećuju prirodne ljepote oko Trebinja, turistička ponuda grada uskoro će biti proširena i vožnjom lađama na rijeci Trebišnjici.

Ove lađe, koje su napravljene u okviru projekta “Život na granici BiH i Crne Gore – stare staze bezvremenskog nasljeđa i tradicije”, uskoro će biti porinute, a nakon toga moći će ih iznajmiti svi zainteresovani građani i turisti. Lađe će moći da iznajme na marini kod Starog grada, nakon čega će imati priliku da sa njima pređu od Banja do stubića u Bregovima.

Direktor Turističke organizacije grada Marko Radić kaže da će, osim lađa i posjete prirodnom okruženju, nova turistička ruta biti i “Staza svetog Vasilija”, gdje su već postavili turističke putokaze, napravili promotivni materijal, a u toku je i internet promocija.

– Željeli smo da hodočasnicima koji posjećuju manastir Ostrog pokažemo da je u blizini i svečevo rodno mjesto – Mrkonjići, te manastiri Zavala i Tvrdoš gdje se zamonašio i boravio – rekao je Radić.

Nova turistička destinacija biće i ostaci rimskog mosta koji je spajao Police i Goricu, pa će turisti na ruti dugoj nekoliko kilometara, imati priliku da posjete Perovića/Arslanagića most, stećke, ostatke rimskog mosta, srednjovjekovni grad Mičevac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: