Na dva točka otkrivaju čari prirode | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na dva točka otkrivaju čari prirode

Izvor: Radio Foča | Datum:21.06.2019.

Jedinstvene prirodne ljepote NP “Sutjeska”, Prijevor-podno najvišeg vrha BiH, Maglića, kraljicu planina Zelengoru i njena nadaleko poznata očaravajuća jezera, Durmitor, Žabljak, kao i brojne druge destinacije širom Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore već godinu dana na dva točka otkrivaju članovi biciklističke grupe „Foča tur“ iz Foče.


Do sada su u svoj dnevnik upisali na hiljade i hiljade kilometara koje su prepedalili otkrivajući prirodne ljepote i tako spojili vježbanje i turistički avanturizam. Prije par dana devet članova ove grupe na dva točka prevalili su put dug 135 kilometara do manastira Ostrog u Crnoj Gori i poklonili se moštima Svetog Vasilija Ostroškog.
Otkrivati čari prirode moguće je na bezbroj načina, ali jedan je među nekolicinom Fočaka zavladao prije par godina. Biciklistički klub “Foča tur” zvanično postoji od prošle godine, a okuplja zaljubljenike u dvotočkaše, prirodu, avanturu, sport i rekreaciju, ne samo iz Foče, već i iz drugih gradova Srpske, Srbije, Crne Gore, pa čak i Slovenije.

Svako malo otisne se grupa biciklista direktno u prirodu, među drveće i pored potoka, rijeka, planina, visova, obronaka, a nerijetko i na poklonjenje pravoslavnim svetinjama.
Tako je nedavno, na praznik Svete Trojice, uvježbana družina stigla i do manastira Ostrog, gđe su se poklonili moštima Ostroškog Čudotvorca. Pohod ostroškom manastiru postao im je uobičajena, ali i omiljena tura, koju kako kažu, svaki put dožive na poseban i drugačiji način.

-Devet članova našeg kluba krenulo je u ranim jutarnjim satima u neđelju na praznik Svete Trojice, nama je ovaj put postao mala tradicija, ali je svaki put drugačiji, posebniji, jednostavno čaroban. Za nekih osam sati vožnje na dvotočkašima stigli smo u manastir, poklonili se moštima, obišli manastir, konačili, jedno predivno iskustvo. Osim Fočaka koji mahom čine grupu, sa nama su bili i članovi iz Srbije, tačnije Kragujevca, zatim Sutomora, i jedna biciklistkinja iz Banjaluke-kaže Radomir Pejović, predsjednik kluba biciklista “Foča tur”.
Spoj zdravog tijela i duhovnosti ključan je za ovakve podvige, kaže član kluba Fočak, Slaviša Vrećo.

-Staza nije zahtijevna za vožnju, malo se osjeti bol u nogama u povratku, ali to je tako kratkokrajno. Suština tog putovanja je bitna, to je neponovljiv osjećaj, to se mora doživjeti. Većina ljudi se odluči da pješice pohodi svetinju, a mi smo se eto odlučili na dodatni motiv, na dva točka-priča Vrećo.
Ljubitelji dvotoškaša do sada su uživali u brojnim prirodnim ljepote Srpske i regiona i istinskim turističkim atrakcijama, ali i stekli izuzetnu fizičku spremnost i kondiciju. Šta sve osim dobre “mašine” pravi biciklista mora da posjeduje, otkriva Slaviša Vrećo:

-Bez dobrog bicikla ne možete se uputiti na dalek put. Neophodno je posjedovati i solidnu fizičku spremu, jer se bez toga ne može daleko stići, a pod tri definitivno morate voljeti biciklizam. Svi mi volimo ovaj vid rekreacije i sve nas spaja ljubav prema dvotočkašima-ističe Vrećo.
A ljubav prema dvotočkašima spojila je brojne entuzijaste različite starosne strukture, zanimanja i opređeljenja i sa različitih podneblja.

-Tu nema pravila, naši članovi imaju od 16 do 68 godina. Aktivnih članova brojimo dvadeset, a ima više ljubitelja koji povremeno voze sa nama. Imamo jednog člana od 67 godina iz Slovenije, Rajko Stevanović, koji je maratonac i koji nas često postidi na našim putovanjima svojom kondicijom i mladalačkim duhom. Imamo i pripadnice nježnijeg pola i svako ko želi može da nam se pridruži-kaže predsjednik kluba Radomir Pejović.
Biciklisti svako svoje putovanje sami osimišljaju, planiraju i finansiraju. Uskoro će se ponovo otisnuti na kružni put oko Durmitora, a potom na dva točka namjeriti i prema crnogorskom primorju. Sigurni su da će naći i druga odredišta, koje će im dati snagu i volju sa kojom su krenuli i put ostroške svetinje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: