Pridvoračka jama mjesto svirepog stradanja i opomene | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pridvoračka jama mjesto svirepog stradanja i opomene

Izvor: RADIO TREBINJE | Foto: Radio Trebinje | Datum:22.06.2019.

U Pridvorcima danas je služen parastos za 13 Srba koje su ustaše bacile u Pridvoračku jamu u noći 23. na 24. jun 1941. godine.

Sa mjesta stratišta trojica Srba uspjela su da pobjegnu i upozore ostalo stanovništvo.

Parastosu su prisustvovali potomci stradalih Srba koji su ukazali na svirepo i stravično stradanje Srba iz Pridvoraca i Trebinja prije 78 godina, te istakli da spomen-ploča i kapela kod Pridvoričke jame opominju šta se dogodilo te strašne noći.

Najviše ih, kažu, boli nepravda što muslimani potpomognuti ustašama nikada nisu kažnjeni za nedjelo koje su počinili nad svojim komšijama Srbima.

Slobodanka Tanović-Škoro ispred potomaka stradalih istakla je da su pokrenuli inicijativu da se izvrši ekshumacija Pridvoračkih mučenika i DNK analiza onih koji su pokopani u grobru u Podgljivlju bez krsta, kako bi mogli utvrditi njihov identitet i kako bi na istom mjestu mogli da podignu zajedničko spomen obilježje za ove mučenike.

„Zločin su počinile lokalne ustaše-muslimani, koji su pohvatali goloruke ugledne trebinjske domaćine koji su im vjerovali, pa ih zvjerski pobili iznad Pridvoračke jame i u nju pobacali“, kazala je ona.

Pomenu je prisustvovala delegacija Grada Trebinja predvođena predsjenikom skupštine Dragoslavom Banjkom,  narodni poslanici i odbornici,  potomci stradalih Srba, mještani Pridvoraca i brojni građani Trebinja.

Na inicijativu potomaka stradalih Srba iz Pridvoraca 2006. godine podignuta je spomen-kapela uz Pridvoračku jamu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: