Replantacioni tim dr Erića spasio mladiću amputiranu šaku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Replantacioni tim dr Erića spasio mladiću amputiranu šaku

Izvor: nebojsavukanovic.info | Datum:22.09.2015.

odsjecena-ruka-1-600x350

 Replantacioni tim ljekara Univerzitetske bolnice u Foči predvođen docentom prof.dr Dražanom Erićem po prvi put je uspješno izvršio složenu operaciju replantacije šake 23-ošnjem Aleksandru Radoviću iz Rogatice.

8-og septembra radeći na mašini nakon trenutka nepažnje cirkular je potpuno odsjekao pola šake sa prstima, a ljekari su na vrijeme uspjeli da sašiju krvne sudove, rekonstruišu koštane i mekotkivne strukture i tako spasu ruku mladiću.

Operacija je trajala nekoliko sati, a dr Dražan Erić kaže da je ovako složen zahvat po prvi put izveden u Republici Srpskoj.

„Pacijent je zadobio amputacionu povredu lijeve šake, a naš replantacioni tim u optimalnom vremenu je uspio da sašije krvne sudove koji su manji od 1 milimetra, i ponovo uspostavi cirkulaciju u prstima, te rekonstruiše sve koštane i mekotkivne strukture. Operacija je urađena prije skoro dvije nedjelje, pacijent se dobro osjeća, prsti i šaka imaju normalnu cirkulaciju i mladić neće ostati invalid. Ovo je veliki poduhvat za našu ustanovu i cijelu Republiku Srpsku jer smo pokazali da se i ovako složeni mikrohirurški zahvati mogu raditi i kod nas. Zahvalio bih se cijelom timu bez kojeg ne bih uspio uspješno da izvedem ovako složenu operaciju.“

Pored dr Erića, članovi tima su docenti ortoped Maksim Kovačević i anesteziolog Milivoje Dostić, specijalizant oprtopedije dr Ivana Popadić, specijalizant anesteziologije dr Draženka Ikonić, dr Jelena Andnan, instrumentarke Rada Kunarac i Zorana Drakul i anestetičar Nikola Petrović.

Povrijeđeni Aleksandar Radović osjeća se dobro, i uskoro bi trebao da napusti fočansku bolnicu.

„Zahvalio bih se dr Eriću i svim ljekarima, i mislim da tek sada znam šta je život i koliko ga treba cijeniti. Bio je dovoljan trenutak nepažnje da mi cirkular odsiječe ruku, i potom je uslijedio dramatičan put do Foče. Bolovi su bili neizdrživi, bio sam slomljen ali mi je beba koja uskoro treba da se rodi dala snagu da izdržim. Bio sam u šoku i polusvjesnom stanju, a nakon operacije vratio se osmjeh na lice“.

Složena operacija replantacije šake po prvi put je uspješno izvedena u Republici Srpskoj, a dr Erić ranije je u Foči uspješno izvršio replantaciju prsta. Nakon specijalizacije i usavršavanja u Beogradu i Minhenu, dr Dražan Erić položio je stručni ispit kod čuvenog dr Milimir Ninkovića, šefa Klinike za plastičnu hirurgiju u Minhenu.

Dr Erić prvi je student Medicinskog fakulteta u Foči koji je doktorirao u ovoj ustanovi, a redovan je učesnik i predavač na svim velikim evropskim i svjetskim skupovima plastičnih hirurga. Nakon predavanja u Milanu, Beogradu i Edinburgu, koji je organizovala Kraljevska akademija nauka Velike Britanije, dr Erić dobio je poziv iz Amerike i uskoro bi trebao otputovati na studijsko putovanje u SAD, koje su lider na ovom polju medicine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: