Sjećanja na časnog oficira i srpske junake na Trusini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sjećanja na časnog oficira i srpske junake na Trusini

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:24.06.2019.

Pomenom poginulim ustanicima, polaganjem vijenaca i kulturno- umjetničkim programom na Trusini je obilježeno 78 godina od Junskog ustanka 1941. godine kada su hrabri gorštaci, borci za slobodu, pod komandom poručnika Krsta Đerića zaustavili ustaše u njihovom zločinačkom pohodu na srpski živalj u Nevesinju.

Svečanost su organizovali Opštinska boračka organizacija i Odbor za obilježavanje Junskog ustanka.

Kod spomen obilježja časnom oficiru i srpskim junacima koji su se suprostavili ustaškoj hordi i najezdi fašizma služen je pomen, a potom su vijence položile delegacije opština i opštinskih boračkih organizacija iz Nevesinja i Berkovića, članovi Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske i potomci i rodbina nevesinjskih ustanika.

Naglašavajući da su na Trusini prije 78 godina poručnik kraljeve garde Krsto Đerić i njegova družina zaustavili ustaše u njihovom pohodu na srpski živalj, predsjednik predsjedništa Opštinske boračke organizacije Milan Šiljegović podsjetio je da je taj isti junak samo godinu dana kasnije postao žrtva komunističkog terora.

−Nadamo se da će ove pogubne posljedice bratoubilačkog rata iz prošlosti biti pouka današnjim generacijama da ostanu jedinstvene− istakao je Šiljegović.

Predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić  naglasio je da je hrabri čin ustanika na Trusini značajan događaj, ne samo za Nevesinje, nego i čitav srpski narod.−Srpski narod nikad nije vodio osvajačke ratiove, nego je branio čast, dostojanstvo i vjeru i zato i treba da se uvijek podsjećamo na ova istorijska mjesta − poručio je Vukotić.

Predsjednik Odbora za obilježavanje Junskog ustanka Radomir Đerić izrazio je zadovoljstvo što je nastavljena tradicija obilježavanja ovog važnog istorijskog događaja. Naglašavajući da je Trusina u svim oslobodilačkim ratovima podnijela velike žrtve, Đerić je uputio apel lokalnim i republičkim vlastima da učine napor kako bi na ovo istorijsko mjesto dolazili modernim asfaltnim putem.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su narodni guslari Miroslav Šiljegović i Miroslav Samardžić i Etno grupa „Sveti Dimitrije“.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: