Zoran Ilić na oproštaju od svešteničke službe u Nevesinju: HVALA VAM ZA LJUBAV I TOPLINU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zoran Ilić na oproštaju od svešteničke službe u Nevesinju: HVALA VAM ZA LJUBAV I TOPLINU

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:24.06.2019.

Protojerej – stavrofor Zoran Ilić bogosluženjem u Sabornom hramu u Nevesinju oprostio se od svojih parohijana. Novu službu počinje u Eparhiji njemačko – dizeldorfskoj u mjestu Vupertal, koji broji oko 400.000 stanovnika. U ovom gradu ima od 2000 do 3000 hiljade naših ljudi.

Odlazak ovog uglednog i poštovanog sveštenika i čovjeka prošao je vrlo svečano i kod vjernika je izazvao dosta emocija.

Otac Zoran u Nevesinju je proveo nepunih jedanaest godina gdje je predano služio i okupljao vjerni narod, a njegove besjede ostaće urezane kao snažne duhovne poruke.

Biranim i toplim riječima zahvalnosti i blagodarnosti starješina Hrama Mladen Čalija zahvalio se Bogu što su jedanaest godina imali jednog divnog pastira.

– Danas blagodarimo Bogu na ocu Zoranu, njegovoj službi i propovijedima i na svemu onome što je uradio u našoj zajednici – rekao je Čalija.

Sveštenik Ilić se u svoje lično ime i u ime svoje porodice zahvalio vjernom narodu što je svih ovih godina pokazao ljubav, prije svega prema Gospodu i njima samima.

– Vama smo dužni zahvalnost za svaku dodatu čašu studene vode, za svaki osmijeh i toplu riječ, i za vrijeme koje ste nam poklonili. Gledajući vas, vidim lica ljudi bez kojih stvarno ne mogu zamisliti život u Carstvu Boga našega – naglasio je Ilić.

On je istakao da je kruna njegovog svešteničkog rada u Nevesinju Etno grupa „Simonida“.

– Sve što sam se trudio da zajedno načinimo lijepim, ove divne djevojke i njihova nastavnica pjesmom i djevojaštvom učinile su da sve zasija desetorostrukim sjajem – kroz suze je rekao Ilić.

Ovom prilikom zahvalio se vladici Grigoriju što ga je pozvao u Njemačku i ukazao mu povjerenje, kao i vladici Dimitriju koji je pokazao bratsku i očinsku ljubav.

– Svim srcem ću se truditi da budem što istinitiji i spasonosniji za ljude koji budu oko mene i kojima zatreba moja pomoć – dodao je Ilić.

Okupljenim vjernicima poručio je da kao što su njemu pomagali, još više pomognu ocu Mladenu Čaliji.

– Gospod vam je darovao da nakon moje službe upravljanja Crkvom u Nevesinju, na to mjesto dođe otac Mladen, koji je jedan od najtalentovanijih sveštenika koje sam sreo u životu. Molim se da mu Bog da snage da još više umnoži svoje talente i da još usrdnije propovijeda riječ Božiju, a da mu novi sveštenici koji dolaze u Nevesinje budu istinska braća i satrudnici u djelu Gospodnjem – rekao je Ilić.

Sveštenik Zoran Ilić rođen je u selu Vrijeka, opština Bileća, gdje je živio do četrnaeste godine. Osnovnu školu završio je na Divinu.

Nakon osmogodišnje škole odlazi na Cetinje gdje završava petorazrednu Bogosloviju. Školovanje nastavlja u Beogradu, gdje je završio Teološki fakultet. Kao đakon 2007. godine u Trebinju je proveo godinu dana. Na Mitrovdan 2007. godine vladika Grigorije ga je rukopoložio za sveštenika u Nevesinju gdje je obavljao svešeničku dužnost nepunih jedanaest godina. U međuvremenu išao je na privremenu službu kod vladike Maksima u grad Portland na sjeverozapadu Amerike. Dvije godine je radio kao profesor u srednjoj Bogoslovskoj školi u Foči.

Sa suprugom Danijelom ima petoro djece Justina, Veru, Slobodu, Fotinu i Petra, a prinovu očekuj u julu.

U ime Crkvene opštine Nevesinje Mladen Čalija uručio je poklon ocu Zoranu ikonu - Hristov put u Emaus, a prigone poklone uručile su članice grupe „Simonida“ i direktorica Vrtića Milena Kapor.

Nakon bogosluženja druženje sa okupljenim vjernicima upriličeno je u porti Hrama, gdje su se uz pjesmu i prijateljske razgovore Nevesinjci oprostili od ovog divnog sveštenika, koji je puno toga uradio za naš grad i crkvu, učeći nas kako da slijedimo Hristov put i postanemo bolji ljudi.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: