Ljubinje ostaje bez Doma zdravlja? | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubinje ostaje bez Doma zdravlja?

Izvor: RTRS | Datum:25.06.2019.

Može li Dom zdravlja u Ljubinju, zbog godinama gomilanih problema, izgubiti status ustanove primarne zdravstvene zaštite?

Dugovanja su tri puta veća od iznosa godišnje tranše od Fonda zdravstvenog osiguranja. Nedostatak ljekara u timu porodične medicine, riješen je prošle sedmice, na određen rok.

Dugovanja od oko sedamsto hiljada maraka, tvrde u menadžmentu, dovela su ovu zdravstvenu ustanovu u bezizlazno stanje. Gomilaju se posljednjih 10-12 godina, a zbog moguće blokade računa, novcem iz mjesečne tranše prvo plate poreske obaveze. Iako je Opština osnivač, već dvadeset godina nemaju grantove.

– I oni baš nemaju nekih sredstava, ali da nema da se minimalno izdvoji, na nivou opštine, to baš ne razumijem – napominje dr Slavica Piljević, v.d.direktor Doma zdravlja Ljubinje.

U Opštini kažu da, zbog ograničenog budžeta, mogu finansirati manje nabavke opreme, ali ne i poreska dugovanja. Za ovu godinu obezbijedili su grant od pet hiljada maraka. Ukidanje statusa doma zdravlja donijelo bi još veće nevolje.

– Veliko je pitanje da li će Opština moći naći novca, s obzirom na probleme koji su se pojavili u opštinskom budžetu, imamo problema sa presudama – istakao je SLlaviša Janjić, predsjednik Skupštine opštine Ljubinje.

– Strah me da smo došli u tu situaciju, da će se vrlo brzo ukinuti dom zdravlja, da ćemo preći na ambulantu, ali je onda problem za malobrojno stanovništvo, koje je razuđeno – upororio je Darko Krunić, načelnik Opštine Ljubinje.

Od februara do prošle sedmice, zvanično je samo jedan ljekar bio u timu porodične medicine. Uz to, obavljao je funkciju direktora, ljekara hitne pomoći i ljekara u pripravnosti. Zahvaljujući konsultantima i ispomoći kolega i zaposlenih u Domu zdravlja, posao je obavljan korektno.

Zbog svakodnevnih prevoza pacijenata do najbliže bolnice i loših makadamskih puteva, troškovi se uvećavaju, a vozila brzo stradaju. Zaposleni su posljednju platu primili prepolovljenu.

– Ukoliko ne mognemo da isplaćujemo naše redovne obaveze prema Poreskoj upravi, mi smo u blokadi, dalje ne mogu da se isplaćuju plate – poručila je Piljevićeva.

Mladi ljekar primljen je na godinu dana. Piljevićeva kaže da će, zbog nedovoljno novca iz ugovorenih tranši, zahtjev za pomoć biti poslat i Ministarstvu zdravlja.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: