Zaborani čuvaju kosovski zavjet | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zaborani čuvaju kosovski zavjet

Izvor: RADIO NEVESINJE | Foto: RADIO NEVESINJE | Datum:29.06.2019.

Crkva svetih kosovskih mučenika u Zaboranima proslavila je juče krsnu slavu Vidovdan, a obilježeno je i 27 godina od zločina koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH.

Svetu liturgiju služio je sveštenik Mladen Čalija. Nakon litije uslijedio je obred lomljenja slavskog kolača i prigodne zdravice mještana i gostiju.

Čalija je naglasio da je ovaj kraj u istoriji preživio mnoga stradanja, ali su ljudi vjerom u Boga uspijevali da se uzdignu i ponovo počnu život.

–Daj Bože da put kojim je krenuo sveti knez Lazar bude i naš put i da jedinstveni održimo kosovski zavjet – istakao je Čalija. On je rekao da se vjera duboko urezala u naš narod od Kosovskog boja do danas, tako da su ova sjećanja tužna, ali u isto vrijeme i obasjana radošću vaskrsenja.

Čalija se zahvalio  mještanima i ljudima dobre volje koji su pomogli uređenje hrama i okoline. Posebno je istakao pregalaštvo Ljubana Duke. Ovaj neumorni mještanin uzvratio je nadahnutom zdravicom.

Zdravko Lozo je redovan učesnik vidovdanskog saborovanja u Stoči.

– Okupljamo se svake godine da se sjetimo predaka i poklonimo kosovskim mučenicima, ali i stradalnicima iz novije istorije – rekao je Lozo. On je naglasio da se prošlost na ovim prostorima ne smije zaboravljati, jer ona opominje i daje putokaz za budućnost.

U organizaciji Opštinske boračke organizacije Nevesinje danas je obilježen datum zločina nad nedužnim civilima u selu Zaborani koji su na Vidovdan 1992. godine počinili pripadnici tzv. Armije BiH. Kod spomen ploče u crkvi služen je pomen i položeno cvijeće.

Član Udruženja Konjičana Drago Glogovac upozorio je da za stravičan zločin u Zaboranima još niko nije odgovarao što stvara dodatnu bol potomcima žrtava.

– Jedinu utjehu pruža ovaj sveti hram gdje se okupljamo i činimo pomen stradalnicima kojima možda nismo ni dostojni – istakao je Glogovac.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: