Vladika Grigorije: Gajiti otvorenost bez predrasuda i hrišćansku ljubav | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Grigorije: Gajiti otvorenost bez predrasuda i hrišćansku ljubav

Izvor: SRNA | Datum:29.06.2019.

Njegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i njemački Grigorije ukazao je na potrebu gajenja otvorenosti bez predrasuda i hrišćanske ljubavi, prvenstveno prema najbližima, a potom i prema drugima, jer je to jedini ispravan put.


- Ovo smatram jedinim ispravnim putem koji nam omogućava da se u pravom svjetlu predstavimo svima onima koji nisu pravoslavni ili uopšte nisu hrišćani - rekao je vladika Grigorije na svečanoj akademiji, održanoj sinoć u Hanoveru povodom obilježavanja pola vijeka postojanja Eparhije diseldorfsko-njemačke.

Vladika je napomenuo da 50 godina praktičnog života Eparhije na teritoriji Njemačke svjedoče o brojnim bratskim činovima predstavnika većinskih hrišćanskih crkava, te podsjetio da su "brojni hramovi dobijeni uz velikodušnu pomoć Rimokatoličke i Evangeličke crkve". 

- Ako mi kao pravoslavci, konkretno ovdje u Njemačkoj, uspostavimo čvrstu zajednicu među sobom, zajednicu s jasnim hrišćanskim identitetom, tek tada će moći da nas prepoznaju i prihvate i katolici i evangelici i sve druge vjerske zajednice oko nas - rekao je vladika Grigorije. 

On je istakao da je odnos sa drugim zapravo u središtu problema ovog vremena, u znatnoj mjeri obilježenog individualizmom. 

Vladika Grigorije je naveo da se ostvarena ličnost od puke individue razlikuje upravo svojom upućenošću na drugog, ostvarenim odnosom sa drugim. 

- Na kraju krajeva, i sama Crkva kao način postojanja podrazumijeva drugost. Naime, Crkva se kao drugost ostvaruje u zajednici i kao zajedničarenje u različitosti - naveo je vladika Grigorije. 

On je, između ostalog, ukazao da je Crkva uvijek shvatana u relaciji prema nekom i zato ne bi smjelo da se dogodi da episkop i Crkva pomisle da je moguće njihovo postojanje koje podrazumijeva izolaciju. 

- Drugačije rečeno, episkop i Crkva imaju odgovornost za druge i drugačije i za sve i svijet koji ih okružuje. Takv stav iziskuje askezu, jer se autentične i dobre stvari ne događaju po automatizmu, nego kroz borbu za istinsku slobodu i, u krajnjoj liniji, za istinsku ljubav - istakao je vladika Grigorije. 

Na akademiji u Crkvi Svetog Jovana u Hanoveru obratili su se i najviši predstavnici Vaseljenske Patrijaršije u Njemačkoj, Evangelističke i Rimokatoličke crkve.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: