Najezda zmija u Hercegovini | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najezda zmija u Hercegovini

Izvor: RTRS | Foto: Ilustracija | Datum:01.07.2019.

U Trebinju su za samo sedam dana zabilježena čak tri slučaja ujeda otrovnica. Zmija najviše ima u ruralnim, krševitim predjelima, ali zabilježena je pojava i na izletištima u blizini grada. Seruma ima dovoljno, ali opreza nikad dosta.

Za sedam dana tri slučaja ujeda otrovnica, dok su prethodnih godina u Hitnoj pomoći bilježili najviše osam interevncija. Dva slučaja su se dogodila na selu. Srednjovječnu ženu ujela je šarka, a ubrzo nakon toga na putu do Hitne pomoći, zamalo je stala na drugu otrovnicu- poskoka.

– Jedan je slučaj na lokalitetu sela Grab, zmija šarka je dječaka ujela za prst, takođe bio je i ujed poskoka – navodi Saša Borjan, ljekar u Hitnoj pomoći Trebinje.

Hercegovci kažu da je ljeto vrijeme kad se otrovnice mogu očekivati svuda. Oprez je najbolji lijek, a ako do ujeda dođe, znaju kako treba postupati.

Najvažnije je odmah pozvati Hitnu pomoć. Dok stručna medicinska pomoć ne stigne, ljekari savjetuju da se mjesto iznad ujeda podveže, a da pacijent ne hoda, kako bi se usporilo širenje otrova. Najopsaniji su ujedi u predjelu dobro vaskularizovanih dijelova tijela, glave, vrata i prstiju, pa su hitna reakcija i pribranost od presudne važnosti.

– Seruma ima dovono u Hitnoj pomoći, daje se u zdravstevnoj ustanovi u prisustvu ljekara – navodi doktor Borjan.

Iskustva ljekara kažu da su opasniji ujedi poskoka od šarke, ali da je svaki slučaj individualan u zavisnosti od dijela tijela gdje je otrovnica ujela. Na svu sreću sva tri pacijenta su stabilno i uspješno se oporavljaju.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: