Trebinjske osnovne i srednje škole i vrtić „Naša radost“ spremni za grejnu sezonu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinjske osnovne i srednje škole i vrtić „Naša radost“ spremni za grejnu sezonu

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:23.09.2015.

Iako Regulatornoj komisiji za energetiku RS još uvijek ni od jednog zavisnog preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS nije podnesen zahtjev o poskupljenju električne energije, građani Trebinja, i ove zime, većinom će se grijati na drva ili ugalj.

vrtic2Kao i ranijih godina, metar drva košta od 50 do 60 KM, bez troškova rezanja i cijepanja, dok su iscjepana skuplja za oko 10 konvertibilnih maraka, kažu prodavci, dodajući da je u ovu cijenu uračunat i prevoz.

Tona uglja u Trebinju kreće se od 120 do 130 KM, dok na rudniku u Gacku iznosi 70 KM. Tona sve traženijeg peleta ove godine košta od 120 do 135 evra, što je znatno jeftinije u odnosu na prošlogodišnjih 150 evra po toni.

Sa druge strane, domaćinstva koja se griju na struju, za jednu zimsku sezonu u prosjeku potroše oko 800 KM, i to ukoliko termoakumulacione peći pune noću, kada se struja obračunava po jeftinoj tarifi.

I trebinjske osnovne i srednje škole i vrtić „Naša radost“ neće se grijati na struju, prednost je data klasičnim, ali i ekološkim i ekonomski isplativijim načinima grijanja: na drva, ugalj, lož-ulje i pelet, a prve količine energenata već su obezbijeđene.

Direktor osnovne škole „Vuk Karadžić“, Mišo Pešić kaže da je kotlovnica u centralnoj školi u Policama renovirana 2008. godine, dok je u područnom odjeljenju u Petrovom polju nova kotlovnica na pelet urađena prije dvije godine.

„Za prvo polugodište obezbjedili smo sedam tona lož ulja, a isto toliko ćemo nabaviti i za drugo polugodište, dok smo za područnu školu u Petrovom polju nabavili pet tona peleta, što je dovoljno za cijelu zimsku sezonu“, istakao je Pešić.

Kako ističe direktor osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, Darko Jegdić u školi u Bregovima već je nabavljeno pet tona lož ulja za prvo polugodište, a isto toliko biće obezbjeđeno i za drugo polugodište. Područno odjeljenje u Lastvi snabdjeveno je sa 30, a na Ljubomiru sa 10 metara drva, dok se djeca na Dražindolu griju na kvarcne peći.

U osnovnoj školi „Sveti Vasilije Ostroški“, u kojoj je 2006. kompletno renoviran sistem centralnog grijanja, a od prije dvije godine i grijanje Sportske dvorane, naredne sedmice bi trebalo da stigne 10 do 15 tona lož ulja, potvrdio je direktor ove obrazovne ustanove Dragan Mrdić.

U trebinjske srednje škole svakog dana treba da stigne 10 do 15 tona uglja, koliko je dovoljno za tople radijatore u Gimnaziji, Centru srednjih škola i Tehničkoj školi, tokom grijne sezone.

Predstojeće hladne dane i mališani vrtića „Naša radost“, provešće u toplim prostorijama, kaže Mirjana Vujović, direktor ove vaspitno obrazovne ustanove.

„U objektu Police prošle godine smo prešli na grijanje na pelet, a ovog ljeta i u Gorici smo napravili novu kotlovnicu, takođe za grijanje na pelet i obezbjedili smo oko 10 tona ovog energenta. Trenutno prikupljamo ponudu za izbor energenata u Bregovima, gdje bismo takođe željeli da se grijemo na pelet, ali ako to ne obezbjedimo, ostaje grijanje na ugalj i drva kojih imamo dovoljno“, istakla je ona.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: