Ruska procjena je da se Srbi nikada neće odreći Kosova | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ruska procjena je da se Srbi nikada neće odreći Kosova

Izvor: SRNA | Datum:01.07.2019.

Srbi se nikada neće odreći Kosova i Metohije, procjena je Dobrovoljne organizacije sadejstva armije, avijacije i flote Rusije, koji su "kičma" odbrane Rusije.

Zamjenik šefa ove ruske organizacije, koja ima 400.000 članova, aktivnih i oficira u penziji i koja se bavi pripremom kadra za vojsku, general Nikolaj Staskov ocijenio je za Večernje novosti da će budući status Kosova biti rješavan na višem nivou, a da sve zavisi od odnosa snaga i povjerenja između istočnih hrišćana i muslimana.

Staskov, koji je bio glavni planer ruskog marša iz Ugljevika u BiH na prištinski aerodrom "Slatina" 1999. godine, rekao je da je njegova procjena da se Srbi nikada neće pomiriti zato što su istjerani sa Kosova i Metohije, koje je izvor pravoslavlja i duša srpskog naroda.

- Situaciju trenutno ocjenjujemo kao lošu, jer se vaši sunarodnici iseljavaju, ali, kao i vaš predsjednik Aleksandar Vučić, procjenjujemo da se Srbi nikada neće odreći Kosova - rekao je Staskov.

Govoreći o svojoj posjeti Srbiji i Republici Srpskoj, Staskov je rekao da u Republici Srpskoj ima sastanak povodom ideje da se u Ugljeviku, gdje je nekada bila baza ruskih mirovnjaka, napravi spomenik ruskom bataljonu padobranaca.

- Spomenik bi mnogo značio i Srbima i nama Rusima - rekao je Staskov, koji je bio i glavni savjetnik u filmu Balkanska međa, koji govori o ruskom maršu na prištinski aerodrom Slatina.

Staskov je i lično uveo ruske odrede u Republiku Srpsku Krajinu i kasnije u Sarajevo.

Prisjećajući se ruskog marša na Slatinu, on je rekao da nijedno naređenje nije izdato napismeno, te da su tri divizije ruske vazdušno desantne vojske sa 120 aviona bile spremne za rat na Kosovu tog juna 1999. godine.

Prema njegovim riječima, naređenje da krenu uslijedilo bi da je samo jedan metak ispaljen na rusku vojsku koja se kretala ka Prištini, a vjerovatno je britanski general Majkl Džekson imao te informacije u vidu kada je rekao da neće da rizikuje treći svjetski rat.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: