Zabranjen ulaz u Hrvatsku sa srpskim pasošem | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zabranjen ulaz u Hrvatsku sa srpskim pasošem

Izvor: RTS, Tanjug | Foto: Tanjug | Datum:24.09.2015.
8.41... Vozači kamiona revoltirani zbog hrvatskih mjera u potpunosti su blokirali prelaz u Batrovcima.

Granični prelaz Bajakovo - Foto: TANJUGZabranjen ulaz u Hrvatsku sa srpskim pasošem

6.38... Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da je u Hrvatsku zabranjen ulaz putničkih automobila i autobusa srpskih registracija, javlja televizija Nova.

Ostojić je naveo da je zabrana putničkog saobraćaja "odgovor Srbiji".

Nešto ranije, hrvatski mediji su javili da je do zastoja u putničkom saobraćaju na granici sa Srbijom došlo zbog "problema sa računskim sistemom".

Izjava ministra policije Hrvatske uslijedila je poslije informacija da na graničnom prelazu Bajakovo, hrvatska policija ne dozvoljava ulaz srpskim državljanima.

Izveštač Tanjuga javlja da su neka vozila i autobusi poslije ponoći vraćeni sa graničnog prelaza Bajakovo u Srbiju.

Autobus "Laste" na liniji Beograd-Banjaluka koji ima beogradske registarske oznake vraćen je sa Bajakova oko 1.30 sati, a putnici su rekli Tanjugu da ih nisu pustili u Hrvatsku.

"Kada smo došli na granicu vratili su nas sa obrazloženjem - ne može srpsko vozilo, niti srpski pasoš da prođe u Hrvatsku ni na jednom prelazu", rekla je putnica Draginja Živanović iz Smedereva koja je sa sestrom pošla u Gradišku.

Ona dodaje da šofer hoće da se vrati za Beograd, ali da putnici insistiraju da se još zadrže na prelazu Batrovci očekujući da će možda uspjeti da prođu.

Radovan Galić koji je sa suprugom pošao iz Grocke na sahranu u Hrvatskoj rekao je takođe da su im hrvatski graničari poručili da "svi sa srpskim pasošem kao i sve što je srpsko ne može da uđe nijednim prevozom u Hrvatsku".

Boško Bjelošev kaže da je australijski državljanin i da ne može da nastavi put za Banjaluku, jer je autobus vraćen.

"Trebalo bi da zovem australijsku ambasadu da vidim šta ću ja ovdje na sred puta. Da li treba da idem pješice za Banjaluku", rekao je ovaj putnik.

Milanović: Kontramere Srbije su smiješne

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je rano jutros u Briselu da su kontramjere koje je Srbija uvela Hrvatskoj smiješne i najavio eskalaciju spora.

"Žao mi je zbog ovoga, ali ove mjere su smješne", rekao je Milanović novinarima nakon maratonskog samita lidera EU u Briselu i dodao da je Zagreb već spremio odgovor, koji će sutra obrazložiti ministar policije Ranko Ostojić, prenosi Tanjug.

Izveštač Tanjuga sa prelaza Batrovci javlja da je Hrvatska, nakon što je Srbija uvela zabranu za uvoz hrvatske robe, prestala da propušta građane sa srpskim pasošima na svoju teritoriju.

"Mi ćemo imati malu štetu, a oni veliku", rekao je Milanović novinarima i dodao da neće biti rata i nasilja, ali da je ponašanje Srbije nenormalno.

"Ja sam veliki prijatelj Srba u Hrvatskoj, ali Srbijanci su nešto drugo", rekao je Milanović.

Hrvatski premijer je optužio predsjednika vlade Srbije da u dosluhu sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom usmjerava sve migrante prema Hrvatskoj.

"Samo sam tražio od Vučića da usmjere dio migranata na Horgoš, a on nije učinio ništa. Očigledno ima dogovor sa Budimpeštom", izjavio je Milanović, ponavljajući ranije iznesenu optužbu da srpske vlasti organizovano upućuju migrante ka Hrvatskoj.

Milanović je rekao da je dužan da štiti hrvatski ustav i da stoga ne može da dozvoli da svi migranti koji prođu kroz Srbiju završe u Hrvatskoj.

Izjavio i da se o Vučićevom jučerašnjem pismu najvišim funkcionerima EU, u kome je srpski premijer tražio da se spriječi brutalno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zatvaranjem hrvatske granice za kamionski sobraćaj, na samitu uopšte nije bilo riječi.

"To Vučićevo pismo niko vidio nije", rekao je Milanović napuštajući samit u Briselu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: