Obilježavanje 144. godišnjice Nevesinjske puške | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Obilježavanje 144. godišnjice Nevesinjske puške

Izvor: Radio Nevesinje/Radio Trebinje | Datum:06.07.2019.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, Opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije sutra će biti proslavljena 144. godišnjica Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška.

U okviru manifestacije biće obilježena još dva značajna događaja iz istorije nevesinjskog kraja  – Uloški ustanak iz 1882. godine i prvi oružani otpor protiv fašizma 1941. godine u selu Drežanj.

Obilježavanju Nevesinjske puške prisustvovaće i delegacija Grada Trebinja, predvođena načelnikom Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Petrom Vlatkovićem, a Grad Trebinje je za sve zainteresovane građane obezbijedio besplatan prevoz za Nevesinje.

U Crkvi Vaznesenja Hristovog u Nevesinju sutra će u 9 časova biti služena sveta liturgija.

Kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima u 11 časova biće služen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće. Planirano je obraćanje zvaničnika i kratak kulturno-umjetnički program.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili – turskoj carevini. U obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

Tri Nevesinjske puške – ponos Nevesinja

Nevesinjci su tri puta u posljednjih vijek i po prvi u Evropi stali na put ugnjetačima i osvajačima i svaki put su izlazili kao pobjednici.

Prva Nevesinjska puška iz 1875. godine je najznačajniji istorijski događaj srpskog naroda u drugoj polovini 19. vijeka. U cijeloj istoriji svijeta nema primjera da se mali broj ljudi duže borio pod teškim okolnostima protiv daleko brojnijeg neperijatelja kao što je to bio slučaj u ovom ustanku.

Slobodarsko opredjeljenje Nevesinjci su iskazali novom bunom 1882. godine kada su razočarani u ishod dogovora svjetskih sila poručili novom okupatoru Austro-Ugarskoj da u ovom narodu neće ugasiti iskru slobode.

Treća nevesinjska puška odjeknula je opet prva pred najezdom fašizma. Oružani otpor ustašama 3. juna 1941. godine u selu Drežanj bio prvi ustanak u porobljenoj Evropi.

Nevesinjske puške su događaji kojim se ponose ne samo Nevesinjci i Hercegovci nego i svekoliki srpski narod u stalnom traganju za pravdom i slobodom.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: