Policija zabranila liturgiju SPC u crkvi kod Ulcinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Policija zabranila liturgiju SPC u crkvi kod Ulcinja

Izvor: Agencije | Datum:06.07.2019.

Uprava policije zabranila je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj liturgiju povodom Ivanjdana, objavili su danas podgorički mediji.

Liturgija je trebalo da bude održana u Crkvi Svetog Jovana u Svaču kod Ulcinja, a zabranjena je jer je u pitanju "zaštićeni lokalitet".

Pobjeda piše da će se liturgija kao i lani, održati nekoliko desetina metara dalje. I Vijesti navode da će praznik biti obilježen, dok su iz ulcinjske parohije saopštili da još ne znaju - gdje.

Policija je okupljanje unutar sakralnog objekta, koji je godinama predmet arheoloških istraživanja, zabranila na zahtjev lokalne vlasti, koja je prije nekoliko dana jednoglasno osudila najavljene aktivnosti Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pojedinačno najjača albanska partija Forca, pozvala je juče na očuvanje reda, mira i međureligijskog i međuetničkog sklada, ostajući pri osudi namjere SPC "da liturgiju održi na teritoriji naseljenoj nepravoslavnim stanovništvom".

Prema najavama, policija će obezbjeđivati lituriju.

Uprava policije prošle godine zabranila je liturgiju SPC na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču jer skup nije blagovremeno prijavljen, ali i uvažavajući, kako su saopštili, stav Ministarstva kulture da je riječ o kulturnom i arheološkom lokalitetu.

Mitropolit Amfilohije je sa sveštenstvom ipak liturgiju održao nedaleko od ostataka crkve.

Tada je iz Mitropolije crnogorsko-primorske istaknuto kako je taj događaj, "bez ikakve potrebe, privukao pažnju javnosti, te, nažalost, opet, u dijelu medija, prikazao Mitropoliju crnogorsko-primorsku kao nekog navodnog uzurpatora i provokatora".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: