Vladika Grigorije na Petrovdan: AKO SI ČOVJEK SA SVIM VRLINAMA I MANAMA – TI SI PETAR | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Grigorije na Petrovdan: AKO SI ČOVJEK SA SVIM VRLINAMA I MANAMA – TI SI PETAR

Izvor: Radio Trebinje | Datum:13.07.2019.

Petropavlov manastir u Petrovom polju danas proslavlja krsnu slavu. U prisustvu brojnih vjernika, svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop dizeldorfsko – njemački  Grigorije i umirovljeni vladika Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom.

Za vladiku Grigorija, Trebinje će uvijek biti njegova kuća a hercegovačka zemlja –  njegova zemlja.

„Ovaj narod je moj narod i ja sam dio Trebinja. Primjećujem dobre stvari a primjećujem i loše, kao i prije, ali sad se manje sekiram jer nemam odgovornost“, kaže vladika i dodaje da je sabiranje na velike praznike, naše najdublje utemeljenje.

„Ja još razgovaram sa ljudima odavde i prisutan sam. Molim se za ove ljude svakodnevno jer je Hercegovina moj život“, priča on osvrćući se na današnji veliki praznik i naglašavajući da je malo na svijetu mjesta koji su blagosloveni kao naš kraj i manastir Svetog Petra i Pavla koji je utemeljen na kamenu Petrove vjere.

„Sveti apostol Petar nam cijelim svojim životom svjedoči da Bog voli i želi da spasi svakog čovjeka. Ako je neko čovjek sa svim vrlinama i manama, onda je to sveti Petar. Petar se ljuti, plače, hrabar je, neustrašiv, slab je… Petar vjeruje u Hrista, ali se i odriče Hrista. Taj isti Petar je zaplivao ka Hristu, uprkos svemu“, priča episkop njemački i objašnjava zašto nas na to podsjeća.

„Zato što želim da vam poručim: Ako si u životu bio slab – ti si Petar, ako si bio hrabar – ti si Petar, ako si bio vjeran – ti si Petar, ako si bio izdajnik – opet si Petar, ako si Bogom nadahnut – ti si Petar… Zato grešni čovječe, ako si sve ovo bio, ti si uistinu čovjek. A ako si čovjek, Hristos te poziva da kreneš sa njim, baš kao što je pozvao Petra kada je bio ribar“, zaključio je vladika Grigorije.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je čestitao slavu sestrinstvu manastira ali i svim prisutnim vjernicima današnji veliki praznik.

„Neka nam ovi svetitelji budu na primjer u životu“, kaže on.

 Nakon liturgije upriličena je trpeza ljubavi i kulturno-umjetnički program.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: