Trebinje: "Da opstanu i traju prave vrijednosti" | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: "Da opstanu i traju prave vrijednosti"

Izvor: Srna | Datum:26.09.2015.
Pokret pozitivna Srpska Trebinje želi da ovaj grad bude kulturni centar svesrpskog življa i zalaže se za očuvanje Republike Srpske, odnosno njenih temelja - prvenstveno kulture, zdravstva, školstva i sudstva, rekao je u Trebinju predsjednik Gradskog odbora ovog novoformiranog pokreta Milan Tomanović.

"Dani kulture" u Trebinju - Foto: SRNA Kao jedan od prvih koraka u tom pravcu, kaže Tomanović, ovaj pokret organizovao je "Dane kulture" u Trebinju koji su počeli izložbom djela Salvadora Dalija, a slijedi okupljanje eminentnih kulturnih stvaralaca i onih koji znaju da promovišu i rade na preporodu istinskih vrijednosti ovog grada.

Glumac Branislav Lečić, koji je kao gost podržao Pokret, rekao je da se dugo očekivalo njegovo formiranje jer postoji potrebom za duhovnim preporodom koji je neophodan srpskom, ali i drugim narodima, i kojima treba obezbijediti duhovno bogatstvo. On kaže da srpski narod mora da potraži pozitivnu energiju upravo u korijenima.

lečić je istakao, da Srbi nemaju razloga ni da se uznose, niti ponižavaju, već da budu ono što jesu i da znaju šta su. "Da bi to znali treba ozbiljno da se pozabavimo sopstvenim duhom i istorijom, te da pronađemo elemente pomoću kojih ćemo ponovo uzdići svoje biće i pripremiti se za ozbiljne promjene koje slijede, ne samo kod nas, već u cijelom svijetu", rekao je Lečić.

Ocijenio je, da je pravo vrijeme za formiranje Pokreta pozitivna Srpska, da se duhovni preporod desi i shvati da ovo nije isključivo nacionalna priča, već da nema preporoda bez kulture, obrazovanja i afirmacije pozitivne energije.

Kao doprinos razvoju kulture i podrške Pokretu, Lečić je istakao da želi da napravi saradnju sa pozorištem u ovom gradu i da dovodi predstave iz Beograda.

"Možemo da napravimo i dogovorimo ozbiljne arnažmane korisne za ovaj grad o čemu ćemo detaljno razgovarati, a ja mogu i želim da doprinesem na više načina", rekao je Lečić, koji je porijeklom iz Trebinja.

U okviru "Dana kulture" u Trebinju Lečić je na Fakultetu za proizvodnju i menadžment razgovarao sa studentima o stanju u kulturi, poziciji mladih ljudi koji žele da se ostvare u toj oblasti i da im savjetima pomogne da pronađu modus kako se izboriti sa problemima koji ih čekaju na tom putu.

Na konferenciji su govorili članovi Pokreta "Pozitivna Srpska", te članovi grupe Bist bit, tribjut benda kultnih Bitlsa, čijim koncertom se večeras završava program "Dani kulture".


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: