Zadovoljstvo i hobi: Rukotvorine od drveta u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zadovoljstvo i hobi: Rukotvorine od drveta u Gacku

Izvor: Radio Gacko | Datum:19.07.2019.

Svakoga petka na pijaci u Gacku svoje rukotvorine iznosi naš sugrađanin Milinko Aprcović. Kako sam kaže, ovim zanatom koji mu predstavlja zadovoljstvo i hobi, bavi se od prije trinaestak godina.

Kada je napustio ratom zahvaćeno Sarajevo i ostao bez posla morao se dovijati kako da porodici obezbijedi kakav – takav prihod. Predmete i alate izrađuje isključivo od drveta. Koristi jasenovo, grabovo, bukovo drvo, a kace za kajmak radi isključivo od smrčevine. Na njegovoj tezgi ćete naći vile, grablje, kosišta, drvene kace i brojne suvenire – ukrasne tanjire, zdjele, čirake, čaše i sl.

Kupci su mu, osim Gačana putnici namjernici koji posebno u ljetnom periodu dolaze u Gacko kao i slučajni prolaznici koji žele da ponesu neki zanimljiv i autentičan suvenir.

Aprcović kaže da su neke od njegovih rukotvorina od drveta stigle i do Francuske, a kupili su ih Hercegovci koji tamo žive i žele da ih nešto asocira na zavičaj.Tvrdi da je kvalitetnim radom zadobio povjerenje kupaca kao i da mu je žao što njegov sin nije zainteresovan za ovaj zanat. Naslijediće ga, kako kaže, maleni unuk koga i te kako zanimaju đedove rukotvorine od drveta.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: