Opština Nevesinje evidentira poljoprivrednike zainteresovane za novi projekat IFAD-a | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Opština Nevesinje evidentira poljoprivrednike zainteresovane za novi projekat IFAD-a

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:19.07.2019.

U Društvenom centru opštine Nevesinje danas je održan sastanak predstavnika lokalne uprave i predsjednika savjeta mjesnih zajednica na kojem je razgovarano o Projektu unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima koji se finansira kreditnim sredstvima Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD). Projekat je prvenstveno namijenjen malim poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani da investiraju u proizvodnju.

Zamjenik načelnika opštine Nevesinje Milutin Samardžić preporučio je poljoprivrednicima da se aktivno uključe u ovaj projekat koji omogućava finansiranje 50% troškova za početna ulaganja. On je rekao da će opština Nevesinje preko savjeta mjesnih zajednica napraviti bazu podataka zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača na osnovu koje će biti napravljen poslovni plan u izabranim poljoprivrednim sektorima.

Šef opštinskog Odsjeka za upravljnje razvojem Vasilije Buha naglasio je da su za Nevesinje najzanimljiviji sektori mljekarstva, voćarstva i proizvodnje krompira

– Nakon što prikupimo podatke od poljoprivrednika, napravićemo biznis planove i tražiti podršku predviđenu projektom – pojasnio je Buha. On je dodao da registracija poljoprivrednog gazdinstva nije uslov za učešće u projektu.

Projekat unapređenja konkurentnosti u ruralnim područjima realizuje Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Finansiranje početnih ulaganja u proizvodnju na parcelama individualnih proizvođača predviđeno je u omjeru: projekat 40%, opštine 10%, proizvođač 50%.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: