MOSTAR: PRONAĐENE KOSTI SRPSKIH ŽRTAVA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

MOSTAR: PRONAĐENE KOSTI SRPSKIH ŽRTAVA

Izvor: TOP PORTAL | Datum:25.07.2019.

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje tri osobe ekshumirani su juče na lokalitetu Bišće polje kod Mostara, a pretpostavlja se da se radi o žrtvama srpske nacionalnosti sa područja grada Mostara, saopšteno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

“Nakon ekshumacije pronađeni posmrtni ostaci su transportovani u Gradsko groblje Sutina u Mostaru, gdje će se obaviti obdukcija te izuzeti koštani uzorci, a kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet osoba čiji su ostaci pronađeni odnosno utvrditi da li se radi o žrtvama iz proteklog rata ili pak starijim posmrtnim ostacima“, navode iz Instituta.

Ekshumacijom je po naredbi Suda BiH rukovodilo Tužilaštvo BiH, a osim istražitelja Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH, ekshumaciji je prisustvovao i antropolog ICMP-a.

Na području Mostara u proteklom ratu nestao je 431 lice srpske nacionalnosti, dok se za njih 85 još traga. Mnogi su ubijeni na kućnom pragu ili završili u logorima. Za zločine nad Srbima u Mostaru niko nije odgovarao.

Najveći broj lica nestao je i poginuo u junu 1992. tokom akcije Hrvatske vojske, HVO-a i HOS- kada je protjerano više od 30.000 Srba, a sva srpska imovina i bogomolje su uništeni.

U četiri navrata vršena je ekshumacija i istraživanje jame Radača na Gorancima, jer se sumnjalo da je u nju bačen veliki broj srpskih i bošnjačkih žrtava. Iz ove jame 2008. godine ekshumirana su četiri tijela stradalih mostarskih Srba. Njihova tijela pronađena su na dubini od 25 metara. Jama Radača je betonirana, a istaržioci su se u tu jamu spustili do dubine od stotinjak metara i nakon prethodne ekshumacije jednog broja žrtva više se nisu pojavili skeletni ostaci, te je Tužilaštvo BiH prošle godine zaustavilo ekshumaciju.

U blizini Radače, na lokaciji Goranaca, postoje još dvije jame koje su poslužile kao masovne grobnice. Iz Bahtijevice su ekshumirana tijela četiri osobe srpske nacionalnosti – članovi porodice Vuković.

Iz jame Rimski bunar 2007. godine ekshumirano je 16 žrtava, među kojima su bila tijela 13 pripadnika takozvane Armije RBiH nestala 1993. iz zgrade Vranica u Mostaru, gdje se nalazila komanda Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: