Zvaničnici čestitali Dan ustanka protiv fašizma | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zvaničnici čestitali Dan ustanka protiv fašizma

Izvor: SRNA | Datum:27.07.2019.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović čestitali su Dan ustanka protiv fašizma svim građanima Srpske.


- Ponosni smo što smo zajedno sa drugim slobodarskim narodima Evrope dali svoj doprinos slomu fašizma i odbrani ideala i vrijednosti koje su utkane u tadašnju novu Evropu, a koji danas žive kroz život našeg naroda i rad naših institucija u Republici Srpskoj - navela je Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je u čestitki podsjetila da se na Dan ustanka protiv fašizma odaje počast svim žrtvama antifašističke borbe stradalim u borbi protiv zla koje je zadesilo cijeli svijet.

- Žrtve koje smo u prošlosti podnijeli za borbu i slobodu dodatno nas obavezuju da čuvamo Republiku Srpsku i da odgovorno gradimo našu budućnost - istaknuto je u čestitki Cvijanovićeve.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je učesnicima Narodnooslobodilačke borbe i građanima Republike Srpske Dana ustanka protiv fašizma, uz ocjenu da je 27. jul jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda.

Višković je podsjetio da je na današnji dan 1941. godine počela borba za slobodu protiv fašističkog okupatora u kojoj je srpski narod podnio ogromnu žrtvu i dao nemjerljiv doprinos slomu fašizma u Drugom svjetskom ratu.

- Trajna obaveza svih nas danas i generacija koje dolaze je da, sa poštovanjem i zahvalnošću, čuvamo i njegujemo uspomenu na sve stradale koji su položili živote u Narodnooslobodilačkoj borbi, kao i da na tekovinama antifašizma nastavimo da izgrađujemo društvo u kojem živimo - navodi se u čestitki Viškovića.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je svim građanima BiH 27. juli - Dan ustanka u BiH, poručivši da svi zajedno treba da njegujemo antifašističke tradicije i da se zalažemo za mirna rješenja, čuvajući uspomenu na sve one koji su dali život u borbi protiv fašizma.

- Dužnost nam je da se prisjetimo svih onih koji su život dali u borbi protiv fašizma, a svim preživjelim borcima Naronooslobodilačkog rata da čestitamo ovaj značajan datum naše slavne istorije - istakao je Dodik, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da je srpski narod zajedno sa ostalim narodima dao poseban doprinos u borbi protiv fašizma i uspostavljanju mira i slobode u Drugom svjetskom ratu o čemu svjedoči više od milion poginulih, bezbrojna stratišta i spomenici, što je tužni srpski bilans Narodnooslobodilačkog rata.

"Borci Narodnooslobodilačkog rata zajedno sa antifašistima iz cijelog svijeta učestvovali su u slomu fašizma, razvoju i očuvanju tradicionalnih vrijednosti slobodarskog naroda - mira i antifašizma", naveo je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Dan Ustanka protiv fašizma, koji se obilježava širom Srpske.

- Srpski narod dao je veliku žrtvu u pravednoj borbi protiv fašizma. Ubijana su čak i djeca. Mnoga srpska sela su ostala pusta, a mnogi seljani, starci, žene i djeca su pobijeni na svom kućnom pragu ili su odvedeni u logore smrti. Zbog toga, nikada ne smijemo zaboraviti stradalničku, ali i herojsku ulogu srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma - poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović

On je dodao da mnogi pokušavaju da minimiziraju žrtvu i doprinos srpskog naroda u oslobađanju ovih prostora od fašističkog zla, uz nastojanja da se srpski narod osudi kao isključivi krivac za ratne događaje devedesetih godina prošlog vijeka na području bivše Jugoslavije.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: