Okupili se pripadnici najmlađe jedinice Nevesinjske brigade | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Okupili se pripadnici najmlađe jedinice Nevesinjske brigade

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:29.07.2019.

Bivši saborci iz Drugog bataljona ratne Nevesinjske brigade okupili su se u Nevesinju  i tokom cjelodnevnog druženja evocirali uspomene iz proteklog otadžbinskog rata. Kao pripadnici grupe „Ćićolina“ tri godine su u ratnom vihoru bili nerazdvojni i dijelili zajedničku sudbinu.

Najveći dio jedinice činili su golobradi mladići iz Nevesinja i Mostara koji su u više navrata pokazali nesvakidašnje junaštvo. Od 72 borca koji su tokom rata bili u sastavu  ove grupe osam ih je poginulo, a neki su ranjavani više puta. Na početku rata najstariji borac „Ćićoline“ imao je 54, a najmlađi 17 godina.

U Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg saborci su prisustvovali svetoj liturgiji i pomenu poginulim borcima. Nakon toga su položili cvijeće kod Centralnog spomen obilježja boraca Hercegovine na Gvozdu, posjetili Spomen sobu i upalili svijeće. Ratne uspomene podijelili su sa pripadnicima drugih jedinica Nevesinjske brigade i Bilećkim dobrovoljcima.

Ratni komandant jedinice Branislav Zečević naglasio je da je ova grupa bila prepoznatljiva po zajedništvu, velikom srcu i ispoljenoj hrabrosti.

− Prosječna starost jedinice je bila 22 godine i ta mladost je hitala u najveće bitke, pokazujući da u svojim redovima ima više Obilića – istakao je Zečević.

Predsjednik Boračke organizacije Nevesinje Siniša Šipovac pozvao je saborce na slogu i zajedništvo.

− Ova jedinica je u ratu bila primjer jedinstva i hrabrosti i to pokazuje i sada u miru– poručio je Šipovac.

Ratni saborci odlučili su da oforme poseban fond iz koga će finansirati organizovanje zajedničkih okupljanja i neke humanitarne aktivnosti.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: