Besplatni udžbenici i za djecu iz hraniteljskih porodica | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Besplatni udžbenici i za djecu iz hraniteljskih porodica

Izvor: SRNA | Datum:01.08.2019.

Grad Banjaluka obezbijediće i ove godine udžbenike za djecu iz višečlanih i romskih porodica, a prvi put od predstojeće školske godine ovu vrstu pomoći dobiće i djeca iz hraniteljskih porodica, saopšteno je iz Gradske uprave.


Zahtjeve za ostvarivanje ove pomoći, uz određenu dokumentaciju, potrebno je podnijeti do 15. septembra za učenike, a za studente do 15. novembra.

Novim programom podrške, Gradska uprava će djeci iz hraniteljskih porodica dodijeliti jednokratnu novčanu pomoć za nabavku udžbenika i školskog pribora, za šta je donesen i odgovarajući pravilnik.

Iz Gradske uprave navode da je prema tom pravilniku za osnovce iz hraniteljskih porodica predviđeno 150 KM, za učenike srednjih škola 170 KM, dok studenti iz hraniteljskih porodica mogu da dobiju 200 KM.

Iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku navode da je ovo simboličan znak podrške za te ljude koji obavljaju izuzetno humanu misiju, odnosno daju svoj doprinos da mališani bez roditeljskog staranja odrastaju u zdravim i srećnim porodicama.

Kada je riječ o besplatnim udžbenicima za članove Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" i Udruženja Roma "Veseli brijeg", u odjeljenju su naveli da se sve procedure za ovu aktivnost privode kraju i da će do početka školske godine udžbenici biti podijeljeni.

Besplatne udžbenike dobiće ukupno 81 osnovac iz 51 višečlane porodice i 20 učenika iz romskih porodica, koji će dobiti i školski pribor.

Grad Banjaluka će jednokratnom novčanom pomoći podržati obrazovanje srednjoškolaca i studenata iz romske populacije.

Iz resornog odjeljenja su naglasili da od 2010. godine, pred početak škole, grad pruža podršku udruženjima "Četiri plus" i "Veseli brijeg" i za njihove članove obezbijedi besplatne komplete knjiga.

Iz Gradske uprave ističu da je ova pomoć samo jedna od mjera socijalne politike koju provodi grad Banjaluka.

Sa udruženjima, posebno "Četiri plus", grad organizuje brojne zajedničke aktivnosti, te im je obezbijedio nove poslovne prostorije.

"Takođe plaća boravak djece iz višečlanih porodica u vrtićima, dobijaju stipendiju tokom školovanja bez obzira na materijalni status porodice. Uz to, finansiramo i dio tekućih troškova i određenih programskih aktivnosti Udruženja `Četiri plus`", naveli su iz Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: