Otvaranje izložbe 'Nevesinjska olimpijada za UNESKO' 5. avgusta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Otvaranje izložbe 'Nevesinjska olimpijada za UNESKO' 5. avgusta

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:02.08.2019.

U Gradskoj galeriji u ponedjeljak, 5. avgusta u 20:30 časova biće otvorena izložba fotografija „Nevesinjska olimpijada za UNESKO“ i prikazan dokumentarni film o istorijatu narodnih saborovanja na Bratačkom lugu.

Izložba i film urađeni su za potrebe kandidature Nevesinjske olimpijade za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Nominaciju je predložilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, a dokumentaciju je pripremio Muzej Hercegovine u saradnji sa Opštinom Nevesinje, Opštinskom turističkom organizacijom, Radio Nevesinjem i Info centrom.

Nevesinjska olimpijada je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Hercegovini. Konjske trke, neobične sportske discipline, viteška nadmetanja profesionalaca i amatera i narodni običaji dio su raznovrsnog programa koji svake dočeka hiljade posjetilaca koji samo za ovu priliku navrate u slobodarsku hercegovačku varošicu. Viteški duh, čast i dostojanstvo Nevesinjci su duboko urezali u svoju tradicionalnu svetkovinu. Bogato kulturno nasljeđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava, istovremeno dajući ovoj manifestaciji moderne tonove i savremene vidike.

Izložbu „Nevesinjska olimpijada za UNESKO“ čine panoi na kojima je predstavljen istorijat manifestacije pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija. Biće prikazani i trofeji, medalje i nagrade koji su uručivani najuspješnijim olimpijcima, kao i Plaketa „Zlatna turistička ruža“ dodijeljena Nevesinjskoj olimpijadi za najbolju turističku manifestciju u BiH za 2009. godinu.

Dokumentarni film o istorijatu narodnih saborovanja na Bratačkom lugu sastavni je dio promotivnog materijala za kandidaturu Nevesinjske olimpijade na UNESKO- ovu listu.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: