Na Cetinju otvoren šesti 'Trg od ćirilice' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na Cetinju otvoren šesti 'Trg od ćirilice'

Izvor: SRNA | Datum:02.08.2019.

Manifestacija "Trg od ćirilice" otvorena je predstavljanjem izabranih djela Njegovog preosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u prepunoj porti Cetinjskog manastira.

Ove godine manifestacija je u znaku jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i života njene Zetske eparhije - Mitropolije crnogorsko-primorske, 630 godina od Boja na Kosovu, 690 godina od rođenja Svetog velikomučenika kosovskog cara Lazara, kao i 500 godina od pečatanja Služabnika Božidara Vukovića.

Vladika Amfilohije naglasio je značaj održavanja "Trga od ćirilice" i izrazio želju da u budućnosti ova manifestacija bude proširena i izvan granica Crne Gore, dodajući da je ćirilica danas ugrožena i u Srbiji.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije govorio je o svom poznanstvu sa mitropolitom Amfilohijem, koje seže od srednjoškolskih dana.

Među izabranim djelima posebno je izdvojio njegov doktorat "Učenje o Svetoj Trojici po Svetom Grigoriju Palami", za koje je rekao da je jedna od 10 najboljih knjiga koje su u 20. vijeku objavljene na grčkom jeziku.

Vladika Atanasije istakao je i katihizis "Nema lepše vere od hrišćanske", koji je vladika Amfilohije radio sa blaženopočivšim episkopom Danilom Krstićem, a koji je ujedno jedan od najznačajnijih katihizisa na srpskom jeziku.

Knjiiževni kritičar Želidrag Nikčević rekao je da su knjige mitropolita Amfilohija, pa i "Trg od ćirilice" živo svjedočanstvo ljepote, snage i starosti i mladosti srpskog pisma, jezika i vjere pravoslavne.

Voditelj programa Dragan Alorić istakao je da je povratak mitropolita Amfilohija u Crnu Goru predstavljao "prelomnu tačku povratka Crne Gore sebi, poslije teških godina u ovim lomnim gorama".

Na Cetinju je sinoć nastupio i hor iz Voronježa /Rusija/, koji se predstavio tradicionalnim pjesmama iz Rusije, a mladi pjesnik Mladen Šarčević govorio je svoju pjesmu o mitropolitu Amfilohiju.

Manifestaciju "Trg od ćirilice", koja svake godine okupi brojne umjetnike, istoričare, filosofe, lingviste i duhovnike, s pažnjom isprati više hiljada ljudi.

Tradicionalna manifestacija prvi put ove godine, osim u Herceg Novom, održava se i u Petnjici, Vučijem dolu, na Cetinju, Baru i drugim crnogorskim gradovima.

Manifestacija, koja se ove godine održav šesti put, svake godine okupi brojne umjetnike, istoričare, filozofe, lingviste i duhovnike, a sa pažnjom je isprati više hiljada ljudi.

Organizatori "Trga od ćirilice" su Mitropolija crnogorsko-primorska, Izdavačko-informativna ustanova "Svetigora", arhijerejska namjesništva hercegnovsko i barsko, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje knjižara i izdavača Crne Gore, Srpski kulturno-sportski centar "Karađorđe", uz podršku Uprave za dijasporu pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, te opštine Herceg Novi.




Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: