Udrežnje u znaku tradicije i duhovnosti | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Udrežnje u znaku tradicije i duhovnosti

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:03.08.2019.

Svetom liturgijom, slavskim obredom i narodnim saborovanjem Crkva svetog proroka Ilije na Udrežnju  proslavila je juče krsnu slavu.

Slavskim svečanostima prisustvovao je veliki broj vjernika koji korjene vuku iz ovog slobodarskog nevesinjskog sela. Na Udrežnje su došli i gosti iz Srbije, Njemačke, Francuske i predstavnici opštine Nevesinje i Opštinske boračke organizacije.

Svetu liturgiju služili su sveštenici Radivoje Krulj i Mladen Čalija, a nakon bogosluženja  presječen je i slavski kolač. Nije izostala ni tradicionalna licitacija za crkveni barjak.

Čestitajući praznik sveštenik Krulj je povao vjernike da slije put svetog Ilije, da odagnaju svaku sumnju, očajanje i depresiju i raduju se jedni drugima.

Sveštenik Čalija je podsjetio da je Sveti prorok Ilija bio čovjek srčanosti i vjere u Boga, nagašavajući da su upravo takvi i Udrežnjani koji svaki posao rade istinski i sa ljubavlju.

Kum slave Marko Radan na sabor  je stigao iz Francuske. U Belfortu je proveo čitav radni vijek, ali nije zaboravio na srpsku duhovnost i tradiciju. Sa grupom Srba inicirao je izgradnju Hrama Hristovog vaskrsenja koji danas okuplja veliki broj pravoslavnih vjernika u Francuskoj.

Narodnom saborovanju na Udrežnju prisustvovao je narodni poslanik u Skupštini Srbije Milimir Vujadinović koji je izrazio zadovoljstvo što sa Udrežnjanima može podijeliti radost praznika.

U ime opštine Nevesinje prisutne je pozdravio zamjenik načelnika Milutin Samardžić.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi KUD-a „Nevesinje, etno grupe „Simonida“ i narodni guslar Miloš Parović.

Priređena su i takmičenja u sokolskim disciplinama. U potezanju konopa najviše snage pokazali su Udrežnjani. Najduži hitac u bacanju kamena s ramena imao je Miloš Mučibabić, a u potezanju klipa Miloš Milidrag je dosta ubjedljivo savladao rivale. Skok udalj privukao je veliki broj takmičara, a najbolji rezultat imao je Dejan Stajić. Najmlađi učesnici sabora zanimaciju su pronašli u trkama u džaku i sa jajetom u kašici. U obje trke trijumfovao je Vedran Lizdek. Pionirsko potezanje konopa izazvalo je smijeh i aplauze, a nagradu je zaslužila ekipa „Šumari“. Za najuspjepnije takmičare Crkveni odbor je uz pomoć sponzora obezbijedio novačane nagrade.

Crkva Svetog proroka Ilije duhovno je središte srpskog življa iz Udrežnja 122 godinu. Nizale su se generacije, jedni ostajali, a drugi tragajući za boljim životim odlazili, ali je ostala zajednička ljubav prema svetom hramu i zavičaju.

Ovaj kraj patriotski opredijeljenih ljudi, uostalom nije ni mogao dati drugačije promišljanje nego vjeru u božiju ljubav i hrišćanske vrline.

 



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: