Parastos za stradale u 'Oluji', srpsko Tužilaštvo da procesuira zločine | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Parastos za stradale u 'Oluji', srpsko Tužilaštvo da procesuira zločine

Izvor: SRNA | Datum:05.08.2019.

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos Srbima ubijenim prije 24 godine u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", kada je iz Hrvatske protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a oko 2.000 ubijeno.

Parastosu je prisustvovao i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, koji je istakao da zločinačka akciji "Oluja" predstavlja završni čin etničkog čišćenja srpskog naroda iz tadašnje Hrvatske i da bi Tužilaštvo Srbije za ratne zločine trebalo konačno da počne da procesuira brojne zločine nad srpskim narodom.

- Sinonim za "Oluju" jesu protjerivanje srpskog naroda, masovno bombardovanje srpskih gradova i mjesta, brojni zločini nad srpskim civilima - rekao je Linta.

On je ocijenio da nikada ne može biti dobrosusjedskih odnosa između dvije države dokle god Hrvatska bude insistirala na besmislenoj tezi o navodnoj srpskoj agresiji.

- Ista je stvar i sa bošnjačkim političarima koji, takođe, ponavljaju besmislenu tezu da su Srbi i Srbija izvršili agresiju na BiH i da je bio nekakav nepostojeći genocid u Srebrenici - rekao je Linta.

Linta je dodao da je zločina bilo na svim stranama i da je, kako je naveo, preduslov za trajni mir i pomirenje da se odustane od lažnih priča o agresijama.

On je rekao da je za to neophodno da se "uspostave isti standardi u suđenjima za ratne zločine" kao i da se "jednako poštuju sve žrtve - i srpske i hrvatske i bošnjačke".

Linta je napomenuo da je porazna činjenica da se Hrvatska ni 24 godine od završetka rata nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću i što se u toj zemlji slave ratni zločinci, prećutkuju i negiraju srpske žrtve, dok EU ćuti na veličanje ustaštva.

- U Hrvatskoj vlada apsurdni, besmisleni i lažni mit koji je potvrđen "sramnom deklaracijom o domovinskom ratu iz 2000. godine. Ona glasi da su Srbija, krajiški Srbi i JNA tobože izvršili agresiju na Hrvatsku, a da je hrvatska vodila takozvani oslobodilački i pravedan rat. Postoje brojni dokazi koji jasno pokazuje da je glavni krivac za rat u Hrvatskoj bio proustaški režim Franje Tuđmana koji je izvršio agresiju na Srbe - rekao je Linta.

Prema njegovim rečima, Srbi su vodili odbrambeni rat jer je cilj Tuđmana i njegovog režima bio etnički čista država Hrvatska.

Dragana Đukić, predsjednik Udruženja porodica nestalih i poginulih lica "Suza" koje je organizovalo današnji pomen, rekla je da su i poslije 24 godine za sve prognane Srbe teški dani tokom kojih je sprovedena "Oluja".

- Najteže je ljudima koji još žive u neizvesnosti, a to je oko 750 porodica iz "Oluje" koji još nisu našle svog člana i nisu ga sahranili dostojno čoveka - rekla je Đukićeva novinarima.

U Banjaluci je danas u Sabornom hramu Hrista Spasitelja služen parastos Srbima ubijenim u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja" izvršenoj prije 24 godine na Republiku Srpsku Krajinu.

Ispred manastira Krušedol sinoć je, u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije, održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja".

Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" tokom hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" iz svojih domova protjerano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih je 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine operaciju "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je "Oluja" imala sve karakteristike genocida.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: