AVDALOVIĆ: ISPUNJENA SVA OBEĆANJA, NEVESINJE IDE U NOVE PROJEKTE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

AVDALOVIĆ: ISPUNJENA SVA OBEĆANJA, NEVESINJE IDE U NOVE PROJEKTE

Izvor: SRNA | Datum:07.08.2019.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izjavio je da su ispunjena sva ključna obećanja koja je dao u predizbornoj kampanji i da Nevesinje ide u nove infrastrukturne i razvojne projekte.


„Sve ključno što je obećano je već završeno. Prvo obećanje bila je voda i vodu smo doveli. Drugo je bila sportska dvorana koja je završena, treće Dom kulture koji je takođe završen. Naše četvrto obećanje centralno spomen-obilježje je prvo završeno. Peto obećanje Ulica cara Dušana je završena, zatim kružni tok, spojni put između magistralnog i regionalnog puta na Kilavcima, kao i putne komunikacije u ruralnom dijelu opštine“, istakao Avdalović i dodao da se ljetos ušlo u projekat rekonstrukcije Ulice Miloša Obilića, Tople ulice i Ulice 10. hercegovačke brigade.

On napominje da od predizbornih obećanja još nije završen prečistač vode na jezeru Alagovac iz razloga što postoje međunarodne procedure na koje opština ne može da utiče.

„U sklopu tog istog projekta ‘Vodovod i kanalizacija Republike Srpske’ je i izgradnja kanalizacije za naseljena mjesta Miljevac, Šajbe i Šehovina i taj problem ćemo rješavati naredne godine“, najavio je Avdalović.

Načelnik Nevesinja naglašava da su navedi projekti iznosili oko 15 miliona KM i da su realizovani uz pomoć vlada Republike Srpske i Srbije, te javnih preduzeća.

Avdalović podsjeća da su cjevovod Vojine – Nevesinje u cjelosti investirale Hidroelektrane na Trebišnjici i Hidroeletrana Dabar u iznosu od osam miliona, a opština je investirala promjenu vodovodne mreže i uvođenje vode u distributivnu mrežu, u šta je uloženo oko 400.000 KM.

„U rekonstrukciju Ulice cara Dušana uloženo je 350.000 KM, kružnog toka 150.000, dok je sportska dvorana koštala 830.000 KM što je finansirano vlastitim sredstvima, sredstvima Vlade Republike Srpske i kroz projekat energetske efikasnosti. Radovi na Domu kulture koštali su oko 530.000 KM i urađen je sredstvima vlada Srpske i Srbije, spojni put na Kilavcima koji je uradila Direkcija za puteve koštao je oko 260.000 KM, a centralno spomen-obilježje oko 150.000“, precizirao je Avdalović.

Načelnik opštine Nevesinje dodaje da su pojedinačni infrastrukturni projekti u ruralnim dijelovima finansirani iz različitih izvora – sredstvima opštine, Vlade Srpske, Ministarstva za izbjegle i raseljene BiH, sredstvima UNDP kroz projekat jačanja mjesnih zajednica.

Avdalović je naglasio da se na području opštine realizuju i veliki infrastrukturni projekti „Gornji horizonti“ i vjetropark „Grebak“ od kojih ima velika očekivanja.

„‘Gornji horizonti’ je veliki energetski projekat koji će otvoriti veliki broj radnih mjesta, donijeti prihode opštini, ali i benefite poljoprivredi. Kada je riječ o vjetroparku ‘Grebak’ je ušao u proces eksproprijacije i 2021. bi trebalo da bude na mreži. Stavljanje u pogon Hidroelektrane ‘Dabar’ i Vjetroparka ‘Grebak’ opština bi imala oko 2,5 miliona maraka zahvaljujući kojima bi prešli u red razvijenih opština“, ističe Avdalović.

On je napomenuo da su završeni radovi na dalekovodu Nevesinje – Gacko čime će Nevesinje dobiti rezervno napajanje električnom energijom.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, Nevesinje planira i probijanje tunela „Grebak“ prema Mostaru i brže povezivanje sa Koridorom „Pet ce“.

„Već smo kandidovali taj projekat Vladi Republike Srpske, mislimo da imamo velike šanse, jer je projekat opravdan. To je naš prioritet, taj put bi sigurno otvorio i vrata i investitorima“, tvrdi Avdalović.

Govoreći o problemu odlaska stanovništva i mladih sa popdručja ove lokalne zajednice, Avdalović kaže da opština stipendira svakog studenta iz Nevesinja.

„Odgovorno tvrdim da Nevesinje izdvaja najviše od svih gradova u BiH u odnosu na broj stanovnika i budžet za stipendije. Za studentske stipendije godišnje dajemo 170.000. To je jedna od mjera. Mi ne možemo nikoga svezati da ostane u Nevesinju, ali nastojimo kroz stipendiranje, razgovore sa ljudima, ulaganje u infrastrukturne projekte da utičemo uticati da stanovništvo ostane“, kaže Avdalović.

Najveći problem koji opterećuje opštinu je oko 2.500 nezaposlenih ljudi, ali Avdalović kaže da se znatan broj njih na Birou za zapošljavanje nalazi samo zbog ostvarivanja određenih prava.

On je naveo i da je prije nekoliko mjeseci zatvoren i pogon „Svislajona“ u Nevesinju i dodao da su u toku razgovori sa vlasnikom ove kompanije Rodoljubom Draškovićem koji je na stanovištu da će pogon biti vraćen u Nevesinje, ali u nekom drugom obliku.

„Očekujem da će ovaj pogon brzo biti vraćen u Nevesinje, a imamo naznake za otvaranje još nekih prozvodnih pogona u metalskoj industriji, proizvodnji obuće. Mi ćemo svakom investitoru pomoći i izaći u suret“, navodi Avdalović.

Načelnik kaže da je na području Nevesinja u zamahu poljoprivreda i da je opština prošle godine izdvojila oko 300.000 KM za podsticaje poljoprivrednicima.

On je podsjetio da je u Nevesinju počela tradicionalna manifestacija „Nevesinjska olimpijada“ koja će svečano biti otvorena u subotu, 10. avgusta, a centralni događaj je u nedjelju kada se na Bratačkom lugu kod Nevesinja održavaju konjičke trke.

Nevesinje je ovu manifestaciju kandidovalo za UNESKO listu svjetske nematerijalne baštine.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: