Nevesinjska olimpijada: Glavne nagrade ostaju u Nevesinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinjska olimpijada: Glavne nagrade ostaju u Nevesinju

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:12.08.2019.

Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja juče je završena 144. Nevesinjska olimpijada. Nakon 53 održane discipline i više priređenih kulturnih i turističkih sadržaja spuštena je olimpijska zastava na ovogodišnjem saboru tradicije i viteštva.

U tri galoperske trke koje su privukle najviše pažnje učestvovalo je 17 grla. Glavne nagrada ostaju u Nevesinju pošto su u trci punokrvnih konja najviše stepenice pobjedničkog postolja pripale domaćim odgajivačima. Nagradu od 4.000 KM zaslužilo je grlo Jagma Mirka Teletine iz Nevesinja, a nagradu od 2.500 KM osvojio je Duško Đurasović čije je grlo Fast Ends drugo prošlčo kroz cilj. Na trećoj stepenici pobjedničkog postolja Nevesinjcima se pridružila porodica Dunđer iz Bileće.

U trci arapskih konja najbrže je bilo grlo Lenkoran Dražena Dunđera iz Bileće, ispred Numana Marka Ostojića iz Žabljaka i Nahara Sava Adžića iz Gacka.

Mala trka bosansko-brdskih konja i mješanaca donijela je radost Saški Soldo iz Nevesinja pošto je njeno grlo Apolo prvo prošlo kroz cilj čime je ponovilo prošlogodišnji uspjeh. Drugi je bio Plamen Gojka Jankovića iz Žabljaka, a treći Zvjezdan Danka bajata iz Rogatice.

Atraktivna disciplina potezanje konopa donijela je radost Nevesinjcima. Srpski Soko je u finalu pobijedio velikog rivala Džimi komerc iz Apatina i popeo se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja.

Hici Miloša Markovića iz Rume bili su na nivou prošlogodišnjih što mu je bilo dovoljno za još jednu zlatnu medalju u bacanju kamena s ramena. Sa rezultatom 16,92 stameni Vojvođanin nadmašio je Boška Kovačevića iz Nevesinja i Milorada Crepulju iz Banjaluke.

Mlađani Dušan Savić iz nevesinjskog sela Krekovi bio je hit takmičenja u potezanju klipa, ali u finalu nije imao nikakve šanse protiv teškaša iz Apatina Saše Stanića.

U tradicionalnim i viteškim disciplinama i mladi i stari željeli su da pokažu snagu, spretnost i sportsko umijeće, ali i da osvoje primamljive nagrade organizatora.

U skoku udalj i skoku uvis vodila se žestoka borba između Radovana Grozdanića iz Danilovgrada, Zorana Šukovića iz Gacka i Aleksandra Krajišnika iz Apatina.

Na kraju je Grozdanić sa dužinom 3,24 osvojio zlato u skoku udalj, a  Krajišnik je preskočio letvicu od 1,46 što mu je bilo dovoljno za najsjajnije odličje.

Tradicionalna disciplina skakanje na mijeh brzo je završena na razočarenje publike.

Peđa Ninković iz Trebinja pokazao je da njegov trijumf od prošle godine nije bio slučajnost pošto je već u prvom pokušaju vrlo vješto savladao neobični olimpijski rekvizit.

Na stub visok deset metara hitro se popeo prošlogodišnji pobjednik Jovan Stupar iz Apatina. Ostali takmičari  nisu bili ni blizu rezultata spretnog Vojvođanina.

U boju na brvnu Aleksandar Krajišnik je sa trona skinuo Danila Kovačević iz Nevesinja.

Na start trke sa jajetom u kašici pojavili su se olimpijci različiti po stasu i godinama, a na cilj je prvi stigao Mihailo Todorović iz Gacka.

U trci u džaku Aleksandar Krajišnik je za dlaku umakao prekaljenom nevesinjskom olimpijcu Radomiru Andriću.

Vrelo popodne u srcu Nevesinjskog polja ometalo je takmičare da pruže svoj maksimum, ali je ostala jaka želja za pobjedom. Olimpijci su se puni utisaka vratili kući, oni najbolji sa medaljama i vrijednim novčanim nagradama. Najuspješniji olimpijac bio je Aleksandar Krajišnik iz Apatina sa tri zlatne i dvije srebrne medalje.

 



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: