Bjeloglavom supu stiglo društvo | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bjeloglavom supu stiglo društvo

Izvor: Srna | Foto: Ilustracija | Datum:02.10.2015.

Bjeloglavi sup, orao lešinar, koji je u Republiku Srpsku uvezen iz Srbije, dovezen je i smješten u mjesto Popovo polje, u tamošnji Centar za reintrodukciju u selu Sedlari.

Skoro izumrla vrsta ptice, koja je nekada imala kolonije u Popovom polju, stigla je iz Rezervata prirode "Uvac" u Srbiji.

Od prošle jeseni u kavezu u Sedlarima smješten je "Dušan Silni", bjeloglavi sup koji je slučajno pronađen u okolini Bratunca i zahvaljujući intervenciji stručnjaka iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, utočište je našao u Popovom polju, gdje se navikava na uslove nekad prirodnog staništa ove vrste.

Saša Marinković sa Instituta za biološko istraživanje "Siniša Stanković" iz Beograda kaže da je do devedesetih godina bjeloglavi sup, ne samo što je nestao u Hercegovini već je bio pred istrebljenjem i u Srbiji.

"Naša istraživanja pokazuju da se beloglavi sup prirodnim putem ne može proširiti, već mi moramo da mu pomognemo i da ga unesemo u novo stanište", rekao je Marinković na konferenciji za novinare u Trebinju i dodao da je kolonija bjeloglavog supa bila u Popovom polju do izbijanja ratnih dejstava.

Marinković kaže da će sada dva bjeloglava supa biti zajedno u kavezu, napominjući da se o ovim pticama treba brinuti i da su se one nekada hranile uginulom stokom, ali da se sada ta stoka spaljuje i zakopava.

"Mi samo hoćemo da vratimo harmoniju, jer bjeloglavi sup nije obična vrsta, već vrsta od ekonomskog, turističkog značaja. On vraća lepotu krajevima gde se nalazi i značajan je sa više aspekata", rekao je Marinković.

Direktor Rezervata "Uvac", najveće kolonije bjeloglavih supova na Balkanu, Ranko Bijelić istakao je da su Zavodu Republike Srpske spremni da pomognu svojim praktičnim znanjem, edukacijama i obukom ljudi koji će se baviti zaštitom i reintrodukcijom bjeloglavih supova u Popovom polju.

On je istakao da će se dobavljanje ovih ptica višestruko isplatiti, naglašavajući da se udvostručava posjeta i u rezervatu "Uvac" zbog bjeloglavih supova.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Slobodan Nagradić rekao je da će sa gradonačelnikom Trebinja Slavkom Vučurevićem razgovarati o tome ko će gazdovati Centrom za reintrodukciju u selu Sedlari, odnosno ko će biti finansijer.

"To ne može biti Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, jer nam ovlaštenja tog projekta zabranjuju da budemo vlasnik kolonije ili staništa", pojasnio je Nagradić i dodao da će Zavod finansirati brigu o supovima dok se ne nađe neko ko će za te namjene ubuduće izdvajati sredstva.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da grad Trebinje finansijski podržava mnoge projekta, "pa zašto ne bi i opstanak nekih životinja".

"Želimo samo da znamo šta to podržavamo i koga, kao i koji su efekti i koliko novca treba", dodao je Vučurević.

Drugi bjeloglavi sup koji je donesen u Hercegovinu star je oko tri godine, pregledan, prstenovan i ima svu potrebnu dokumentaciju.

Sve aktivnosti u vezi sa vraćanjem ove vrste orla u Popovo polje realizuju se u okviru projekta "Reintrodukcija bjeloglavog supa u Popovo polje" koji sprovode Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" iz Beograda.

Nakon konferencije za novinare organizovana je posjeta rejonu Sedlara, a večeras u 18.00 časova planirana je i promocija knjige "Bjeloglavi sup" autora Bratislava Grubača.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: