Sraman pokušaj da se Tesla proglasi hrvatskim naučnikom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sraman pokušaj da se Tesla proglasi hrvatskim naučnikom

Izvor: SRNA | Datum:12.08.2019.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio je kao sraman najnoviji pokušaj Hrvatske da prisvoji jednog od najvećih svjetskih naučnika - Srbina Nikolu Teslu.

On je naveo niz detalja iz Tesline biografije, počevši od toga da je on rođen 1856. godine u Vojnoj Krajini u Austrijskom carstvu u porodici pravoslavnog sveštenika i kršten u pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu.

- Dobro je poznato da je Vojna Krajina bila jedna od pokrajina u Austrijskom carstvu koja je u velikoj većini naseljena Srbima i koja je do njenog ukidanja 1881. godine bila pod direktnom austrijskom upravom. Vojna Krajina u vrijeme Teslinog rođenja nema nikakve veze sa Hrvatskom niti može u bilo kojoj varijanti biti zemlja najvećeg srpskog genija. Jasno je da je Nikola Tesla srpski, a nikako hrvatski naučnik", rekao je Linta.

On je ukazao da je navodna izjava Nikole Tesle da se ponosi svojim srpskim porijeklom i svojom hrvatskom domovinom običan falsifikat i izmišljotina komunističkih vlasti poslije završetka rata, saopšteno je iz Saveza Srba regiona.

- Potrebno je naglasiti da krajiški Srbi koriste riječ "otadžbina" a ne "domovina". Dakle, moguća Teslina izjava bi bila "Ponosim se svojim srpskim rodom i Krajinom kao otadžbinom" - ukazao je Linta.

On je naveo da je Tesla bio dobro informisan o masovnim ustaškim zločinima i tim da su u njegovom rodnom Smiljanu i okolini na Svetog Iliju 2. avgusta 1941. godine Hrvati katolici poklali 506 Srba u samo jednom danu, od čega 27 novorođančadi i 127 djece do 15 godina.

- Čak 91 član porodice Tesla ubijen u NDH, a 14 njih stradalo je u fabrici smrti Jasenovac. Tesla je kao pravoslavni Srbin sigurno bio u šoku i nije mogao da pređe preko toga i mnogih drugih masovnih zločina nad njegovim sunarodnicima - zaključio je Linta.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: