Apel poslodavcima da zaštite radnike od velikih vrućina | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Apel poslodavcima da zaštite radnike od velikih vrućina

Izvor: HERCEG TV | Foto: Ilustracija | Datum:14.08.2019.

Iz Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Grada Trebinje apeluju na sve poslodavce da, zbog izuzetno visokih temperatura vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i prilagode radni proces psihofizičkim mogućnostima radnika.

Odjeljenje poziva sve poslodavce sa područja Grada Trebinja da radno vrijeme na otvorenom prilagode vremenskim uslovima i tako zaštite zdravlje svojih radnika.

Neosporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog obaveza prema poslu, zbog čega dolazi do pada koncentracije u radu i i mogućnosti povređivanja radnika.

Podsjećamo da međunarodni standard ISO 7243 definiše uslove i kriterije izvođenja radova u uslovima visokih temperatura, a jedna od mjera je izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana. Apelujemo na poslodavce da i oni primijene taj standard i da izvrše preraspodjelu radnog vremena, na način da se radnici ne nalaze na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, uz napomenu da i za rad u zatvorenim prostorijama treba obezbijediti rashlađivanje prostorija kako bi se zaštitilo zdravlje radnika.

U skladu sa gore navedenim standardom u zavisnosti od utvrđenog toplotnog indeksa koji je mjerodavan za uslove rada na otvorenom, u uslovima visokih temperatura predviđeni su načini izvođenja radova i mjere rada za date uslove kao i preporuke za poslodavce i radnike vezano za prevenciju, koje će pomoći da se rizik od izloženosti visokim temperaturama na radnom mjestu svedu na najmanju moguću mjeru.

Te mjere su:

- blagovremena organizacija posla u nepovoljnim mikro-klimatskim uslovima, što obuhvata preraspodjelu radnog vremena,

- rotacija poslova,

- izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana (od  11 do 15 časova),

- uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova,

- osiguranje odgovarajuće rashladne prostorije za odmor,

- nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće. Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: