ZA KRST ČASNI: Gačani i zbore i tvore u sjećanje na poginule borce | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

ZA KRST ČASNI: Gačani i zbore i tvore u sjećanje na poginule borce

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:05.10.2015.

U subotu 26-og septembra 2015. godine služen je parastos i osvećeno spomen obilježje poginulim borcima Gatačke brigade na Kalinovačko-trnovskom ratištu u mjestu Dobro Polje. Spomenik je urađen u vidu bijelog krsta kao simbol golgote i stradanja ali i Vaskrsenja i vječnog života u Gospodu. Na krstu stoji grb Nemanjića, onaj isti koji su srpski mučenici nosili na Kosovo polje. 

Laka pješadijska gatačka brigada, koju su činili isključivo gačani i koja je brojala oko 2 000 vojnika, bila je, kako joj i naziv kaže, leteća, laka, junačka brigada koja je letjela po bojištima Republike Srpske svuda hrabro i čista obraza čuvajući tradiciju, čast i ime srpskog borca i vojnika. Muslimanske horde u noći 9 juna 1993 godine u Dobrom Polju kod Kalinovika nisu ispoljile ni junaštvo niti su poštovali bilo kakva pravila ratovanja po svjetskim i drugim konvencijama. Nad sedam mučki ubijenih pripadnika ove brigade oni su masakrom vršili zločin i krvavi pir kojim su još jednom potvrdili da baštine tradiciju ustaškog cvijeća.

U Dobrom Polju je podignuto spomen obilježje za 17 poginulih boraca gatačke brigade, od kojih su sedam baš na ovom mjestu mrtvi iskasapljeni. 

POGLEDAJTE REPORTAŽU HERCEG TELEVIZIJE:



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: