Viteška takmičenja u čast cara Dušana i despota Stefana | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Viteška takmičenja u čast cara Dušana i despota Stefana

Izvor: Radio Trebinje | Datum:18.08.2019.

U okviru projekta „Očuvanje srpske tradicije-viteška nadmetanja i poetska moć srpske istorije” koji se realizuje uz podršku Republike Srbije, Ministarstva spoljnih poslova  i uz podršku Grada Trebinja, Književno udruženje “Susret” Trebinje danas je na bazenu Bregovi organizovalo  manifestaciju tradicionalnih srpskih viteških nadmetanja “Dušanov mač, Stefanov štit“.

Drugu godinu zaredom uz bogat kulturnoumjetnički program i uz promociju tradiocionalnih srpskih jela učesnici i posjetioci uživali su u oživljavanju srpske prošlosti.

Takmičilo se u potezanju konopa, skoku u dalj i bacanju kamena sa ramena, potezanju klipa, a najbolji u potezanju konopa bili su “Srpski sokolovi” iz Nevesinja.

Ove godine je organizovana  slikarska radionica o srpskim grbovima i njihovom značaju kroz istorije, a Đorđe Mandrapa iz Beograda održao je predavanje na temu „Heraldika u srpskim zemljama”, tako da su posjetioci imali priliku da se upoznaju o sjaju i veličini srpske istorije.

Milana Babić predsjednik književnog udruženja “Susret“ istakla je da imamo istoriju sa kojom možemo da se dičimo i da idemo u pravcu očuvanja naše kulturne i duhovne tradicije.

"Dvije velike ličnosti srpske istorije, car Dušan silni i despot Stefan Lazarević odabrani su ne samo s toga što su velike ličnosti srpske istorije, nego što su dva simbola onoga što Srbi mogu da budu u teškim okolnostima", zaključila je Babić.

Najbolji su dobili medalje, knjige o slavnim srpskim junacima - nagrade koje su prilagođene vremenu iz viteških nadmetanja, a organizatori su pripremili i bogat ručak za više stotina posjetilaca manifestacije.

U zabavnom dijelu programa učestvovala je etno grupa „Simonida“ iz Nevesinja.

Manifestaciju je organizovao Književno udruženje "Susret" Trebinje u saradnji sa JU "Trebinjesport"  i Turističkim organizacijama iz Trebinja i Bileće uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije -Uprave za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: