Trebinje: U Sabornom hramu služena liturgija povodom Preobraženja Gospodnjeg | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: U Sabornom hramu služena liturgija povodom Preobraženja Gospodnjeg

Izvor: Radio Trebinje | Datum:19.08.2019.

U trebinjskom Sabornom hramu, u prisustvu brojnih vjernika i gostiju, svetu arhijerejsku liturgiju služili su vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vikarni episkop dioklijski Metodije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva neše eparhije.

Evo radosti i radosnog dana, naše slave, svetog Preobraženja Gospodnjeg – besjedi vladika Dimitrije.

„Kada sretnemo nekog čovjeka, ako je radostan i dobro raspoložen, mi kažemo kako mu je osmijeh preobrazio lice. Po tom našem fizičkom fenomenu teško je objasniti šta je preobrazilo lice tog čovjeka. A danas treba da govorimo o preobraženju Gospodnjem i danas smo okupljeni oko riječi Božije. Danas smo čuli poslanicu apostola Petra, da treba da pazimo na riječ Božiju. Dok dan ne svane ni Danica se ne rodi u našim srcima, Taj dan je ovaj dan Preobraženja Gospodnjeg“, riječi su iz besjede vladike Dimitrija, koji objašnjava da i po riječi Božijoj i jevanđeljskoj Isus  je nakon šest dana uzišao na gori, poslije judejskog praznika sjenica.

„Oni su taj dan kao što su svi judejski praznici, imali trostruku slavu. Prvo je taj praznik bio agrikulturni praznik, oni su praznovali plodove prve žetve, prve plodove koje su sabirali i veselili se tom materijalnom uživanju. Poslije toga je to dobilo istorijski smisao kod Jevreja , oni su praznovali izlazak iz Egipta i ulazak u obećanu zemlju i opet su praznovali to kušanje žetve. A poslije toga praznik je dobio eshatološki smisao, smisao onoga  tek što će doći“, priča vladika.

Preobraženje Gospodnje je centralna tačka služenja našeg Gospoda, sve prije Preobraženja vodi ka Njemu i sve poslije Preobraženja je  polako silazak ka onome što je Hristos i došao u svijet da ispuni za nas, a to je njegovo stradanje, njegov krst , njegova smrt i slavnoo vaskrsenje – riječi su iz besjede vladike Dimitrija.

Vikarni episkop Metodije je obrativši se prisutnim vjernicima kazao da je Gospod pokazao na Gori Tavorskoj pokazao svoju Božansku prirodu kao i smisao da se naša čovječanska priroda obloži netvarnim Hristovim energijama i svjetlošću koja je zasijala na današnji dan.

„Cilj našeg života je zadovijanje blagodati Duha svetoga. Tako i ovaj grad i ova Hercegovina koja je utvrđena na kamenu tvrde vjere sa ovom  preobražavajućoom silom, bila uzor nama koji smo bili u njenom bliskom okruženju“, kazao je vladika Metodije. 

Nakon liturgije osveštano je grožđe i lomljen slavki kolač poslije čega je upriličen kulturno-umjetnički program.

Svečana litija će proći ulicama grada iza 20 časova.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: