Vlada Srbije stipendira Srbe u regionu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vlada Srbije stipendira Srbe u regionu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.08.2019.

Vlada Republike Srbije raspisala je konkurs za dodjelu stipendija za besplatnu pripremnu nastavu srpskog jezika, te besplatno školovanje na osnovnim akademskim, strukovnim, master ili doktorskim studijima, u okviru projekta „Srbija za Srbe iz regiona“.

Na konkursu koji traje do šestog septembra mogu učestvovati pripadnici srpske nacionalne zajednice iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske i Albanije ili kandidati sa državljanstvom država u regionu koje su obuhvaćene ovim projektom.

Kandidati treba da budu mlađi od 21 godine za studije prvog stepena, mlađi od 25 godina za specijalističke strukovne studije prvog stepena i studije drugog stepena, kao i da su mlađi od 35 godina za studije trećeg stepena, odnosno da posjeduju konverzacijski nivo znanja engleskog ili srpskog jezika.

„Stipendija obuhvata besplatni intenzivni kurs srpskog jezika nakon dolaska u Republiku Srbiju, besplatno školovanje na osnovnim akademskim i strukovnim studijima, specijalističkim strukovnim studijima, master akademskim i strukovnim studijima, specijalističkim akademskim ili doktorskim studijima“, navodi se u konkursu.

Visina stipendije je 15 hiljada dinara ili 250 KM mjesečno, a obuhvata i besplatnu uslugu smještaja i ishrane u ustanovama studentskog standarda, dobrovoljno zdravstveno osiguranje, besplatnu boravišnu vizu, te besplatno priznavanje srednjoškolskih i visokoškolskih diploma.

Stipendija ne obuhvata putne i troškove javnog prevoza tokom boravka u Republici Srbiji, kao i troškove za udžbenike i radne materijale tokom studija.

Kandidati su dužni da dostave prijavni formular, biografiju, dokaz o pripadnosti srpskoj nacionalnoj zajednici ili državljanstvo država u regionu koje su obuhvaćene projektom, fotokopiju putne isprave, ovjerena svjedočanstva odnosno diplome o stečenom obrazovanju, sertifikate o poznavanju engleskog ili srpskog jezika na konverzacijskom nivou, kao i ljekarsko uvjerenje ne starije od šest mjeseci, kojim se potvrđuje da kandidat ne boluje od neke zarazne bolesti.

Prijavni formulari mogu se naći na internet stranici Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije donijeće odluku o dodjeli stipendija do 30. septembra ove godine.

Detaljnije informacije konkursna dokumentacija su objavljeni na zvaničnom sajtu Generalnog konzulata Republike Srbije Banjaluka. www.banjaluka.mfa.gov.rs



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: