Održana 44. Regionalna stočna izložba u Gacku | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Održana 44. Regionalna stočna izložba u Gacku

Izvor: gacko-rs.Info | Datum:26.08.2019.

Juče je na stočnoj pijaci u Gacku održana je 44. Regionalna stočna izložba goveda, ovaca, svinja, konja i pasa, kao i tradicionalna Gatačka korida.

Ovogodišnju izložbu je otvorio zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović.

I ove godine Opština Gacko je obezbijedila vrijedne nagrade za najbolja grla u ukupnom iznosu od 13.950,00 KM.

Ove godine komisija je imala posebno težak zadatak da se odluči za najbolje primjerke u kategorijama goveda, ovaca, svinja, konja i pasa. Prema njihovoj opštoj ocjeni, izložba je brojala kvalitetna, i za razliku od prethodne godine, dobro pripremljena i uredna grla iz različitih kategorija.

U kategoriji goveda, prema ocjeni komisije ovogodišnja izložba je bila jedna od najboljih koje su održane u poslednjih nekoliko godina. Visok kvalitet grla posebno je bio zabilježen u kategoriji junica. U ovoj kategoriji, bikovi u tipu sivog gatačkog govečeta bili su dobri, ocjena je komisije, a bio je primjetan i veliki broj novih izlagača sa veoma dobrim grlima.

U kategoriji priplodnih grla ovaca, prema ocjeni komisije izložbene kolekcije su bile veoma dobrog kvaliteta. Mogli su se vidjeti sjajni primjerci ovaca i jagnjadi. Sve više uzgajivača ovaca razvija svijest da grla dobro pripreme pred izložbu. Na izložbi su bile zastupljene rase, pramenka i oplemenjena pramenka različitih sojeva.

Kada je u pitanju kategorija priplodnih grla svinja, na izložbi je predstavljeno samo pet izlagača. Izložbene kolekcije su bile dobrog kvaliteta, a neka od preporuka komisije odnosila se na to da proizvođači prilikom odabira grla razdvajaju nasledne greške i one koje su nastale zbog nepravilnosti uzgoja.

Kada je u pitanju konjarstvo, komisija je zaključila da je kod nas kao i u drugim opštinama konjarstvo zastupljeno kao hobi. Na izložbi je predstavljeno osam izlagača konja.

Izložba je završena tradicionalnom borbom bikova, nakon čega su dodijeljene nagrade najboljim farmerima, mahom iz naše opštine.

Pokrovitelji manifestacije bili su Opština Gacko, Zemljoradnička zadruga Gacko i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Više fotografija kao i spisak nagrađenih vlasnika požete pogledati na zvaničnoj stranici Opštine Gacko.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: