Ljubinje: Odgovor na saopštenje SNSD-a | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ljubinje: Odgovor na saopštenje SNSD-a

Izvor: HERCEG TV | Datum:29.08.2019.

Na adresu Herceg Televizije stigao je odgovor na nedavno preneseno pismo SNSD-a Ljubinje. I odgovor prenosimo u cjelosti:

"Poštovani sugrađani,

Bio sam u dilemi da li uopšte da odgovaram na saopštenja SNSD-a, ali pošto oni još jednom žele da obmanu javnost nakon neispunjavanja svojih obećanja i pošto saopštenje napisaše bez bilo kakve provjere i trunke odgovornosti pa čak i bez "zvučnog naslova" a sve zarad toga da kažu da oni nisu (a jesu) ti koji su usmjerili 200 000,00 KM od Vlade Srbije za Dom zdravlja i parohijski dom u Stocu  a ne u Vašu MZ, osjećam potrebu da vam pojasnim kako stvari stoje.

Ja mogu da ih razumijem jer ih je uhvatila nervoza a vidljiv je i ogromni pritisak javnosti na ispunjenje obećanja koja su dali prilikom pravljenja nove skupštinske većine. Tada su veoma lako obećali da će do početka maja biti asfaltirane sve ulice u MZ Vinogradi a da načelnik i opštinsko rukovodstvo lažu narod, i da neće ništa uspjeti uraditi u Vinogradima. Međutim, kako je došlo do asfaltiranja dijela naselja, nervoza postaje sve veća i raste potreba za pisanjem raznih saopštenja, jer treba se pokušati opravdati pred narodom.

Kao prvo, treba da se zna da je netačno "da je u ljeto 2017. godine u ljubinjskoj skupštini voljom odbornika SNSD-a, DNS-a i DEMOS-a izglasano namjensko kreditno zaduženje u svrhu realizacije projekta izgradnje putne infrastrukture u naselju Vinogradi". DEMOS kao politička stranka nije postojao u tome periodu, formiran je tek krajem 2018. godine. Netačno je i to "Nakon toga kreditno zaduženje je u potpunosti realizovano i pare su "legle" na opštinski račun". Na sjednici Skupštine Opštine održanoj dana 28.07.2017.godine donesena je Odluka o kreditnom zaduženju Opštine Ljubinje u iznosu od 600.000,00KM, sa namjenom za realizaciju kapitalnih investicija i to:

Rekonstrukcija i asfaltiranje prigradskih saobraćajnica u naselju                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Vinogradi sa izgradnjom pješačkih staza i oborinskom kanalizacijom 325.000,00KM,
Izgradnja kanalizacione mreže za osnovnu i srednju školu  57.000,00KM,
Rekonstrukcija i sanacija vodovodne mreže 218.000,00KM.

Poslije toga, tačnije 03.11.2017. godine odbornici DNS-a su obavijestili načelnika i predsjednika skupštine da napuštaju skupštinsku većinu a zbog toga nije usvojen budžet za 2018. godinu a samim tim ni kreditna sredstva nisu mogla biti operativna odnosno pare nisu "legle" na opštinski račun. Pare su "legle" na opštinski račun 14.05.2018. godine, po okončanju tenderske procedure.

Budžet Opštine za 2018. godinu usvojen je na sjednici Skupštine održanoj 19.02.2018.godine. Na istoj sjednici usvojena je Odluka o izmjeni Odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju i izglasano je da kreditno zaduženje bude preusmjereno i to: 

350.000KM za naselje Vinogradi,  
250.000KM za izgradnju sistema za navodnjavanje.
Za ovu Odluku glasalo je 11 odbornika „za“ i 4 odbornika „protiv“(DNS).


Što se tiče asfaltiranja ulica po projektnoj dokumenciji i ranije dobijenoj dozvoli od JP "Putevi Srpske" samo jedna ulica može imati priključak na magistralni put i ista se trenutno asfaltira, a ulica ispod Oblog brda se u cijelosti asfaltira.


Sve ulice u Vinogradima se nasipaju jednako i tu nema nikakvih podjela ni prioriteta, za razliku od radova koje izvodi mehanizacija HET-a koja radi po partijskim prioritetima koje određuju pisci ovih članaka i portiri, što svako može da se uvjeri na terenu. Kada smo već kod davanja objašnjenja neka neko od njih pokuša da objasni zašto nije nasut plato oko jame Pandurica i zašto nije otjeran ni jedan kamion nasipa na gradsku deponiju smeća.


Što se tiče UNDP-a, MZ Vinogradi i Udruženja pčelara istina je sljedeća:

Opština Ljubinje je 10.12.2015. godine poslala aplikaciju na javni poziv za učešće u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH " koji je bio raspisan od strane UNDP-a. Svojim pismom, od 21.04.2016. godine, UNDP je obavjestio Opštinu Ljubinje da je ušla u uži izbor opština koje će učestvovati u projektu, a pismom od 30.06.2016. godine potvrđeno je da je Opština Ljubinje odobrena od strane projektnog odbora kao pridružena opština sa probnim periodom do februara 2017.godine. Opština Ljubinje 22.07.2016. godine, nakon sprovedene evaluacije dostavlja rang listu partnerskih mjesnih zajednica što je od strane UNDP-a potvrđeno pismom od 17.08.2016.godine. Po pravilima UNDP-za vrijeme trajanja Projekta (2016-2019) nije moguće mijenjati izabrane partnerske mjesne zajednice. Kako je MZ Vinogradi formirana Odlukom Skupštine Opštine februara 2017. godine vidimo da nije mogla da bude izabrana u projektu "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH " već to može da bude samo dio nečije mašte i to one ružne, čupajući iz konteksta riječi od 100.000KM koje UNDP ulaže u opštinu Ljubinje (4 projekta mjesnih zajednica i Društveni centar). Moje riječi da je formiranje mjesnih zajednica dobro iz razloga mogućnosti apliciranja na razne projekte su čigledno zloupotrijebljene. Nikakva sredstva od UNDP-a za realizaciju projekta u Vinogradima nisu dobijena pa samim tim nisu mogla biti ni preusmjerena Udruženju pčelara, što se može provjeriti kod UNDP-a.

Udruženje pčelara „Kadulja“ je kandidovalo svoj projekat u okviru projekta razvoja tržišne poljoprivrede „FARMA II“ kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID ) i Vlada Kraljevine Švedske i dobilo određeni dio sredstava u veoma jakoj konkurenciji tako da je to za pohvalu, a ne da se koristi kao još jedna izrečena laž. Još želim da napomenem da kao član udruženja nisam koristio pomenuta sredstva.


„Rupa “ za koju tvrdite da smo je mi iskopali je “upojni bunar“ koji se nalazi u projektu koji je izradila projektantska kuća IG "INŽINJERING" Trebinje, a reviziju projekta je uradio „Institut za građevinarstvo“ Trebinje. Za sve postoji uredna dokumentacija i ništa nije rađeno proizvoljno nego po projektu.

Tehnički prijem radova će biti u cijelosti urađen po završetku asfaltiranja ove tri ulice.


Od gospodina Petra Đokića, ministra energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske smo dobili obećanje o pomoći od 200.000KM oko realizacije projekta u naselju Vinogradi. Tom prilikom smo ga ugostili i obišli radove u naselju Vinogradi o čemu svjedoče prilozi na RTRS, ATV, BNTV. Obećanje je realizovano i ovim putem koristim priliku da se još jednom zahvalimo ministru Đokiću.


Što se tiče donacije Vlade Republike Srbije- još jedna izrečena laž. Mi smo kandidovali projekat asfaltiranja ulica u naselju Vinogradi preko konzularne kancelarije Republike Srbije u Trebinju pošto smo za taj projekat imali izrađenu svu projektnu dokumentaciju. O tome svjedoči dopis od 12.04.2019.godine. Nakon dobijanja donacije ovi koji se sada hvale i iznose neistine tvrdili su da ni oni nisu upoznati sa projektima za koje je dodjeljena ova donacija, niti da znaju ko je kandidovao ove projekte. O tome svjedoči i zaključak Skupštine da se traži preusmjeravanje sredstava, ali kada su „potegnuti za uši“ od „višeg nivoa“ onda su počeli mijenjati priču, pa su čak išli do te mjere da „napadaju“ Predsjednika skupštine da isti promijeni. Mi smo se uredno zahvalili svim relevantnim faktorima i u Repblici Srpskoj i u Republici Srbiji.


Mi nismo protiv rekonstrukcije Doma zdravlja, već smo mišljenja da ima prioritetnijih stvari koje treba da se rade, pošto je u Domu zdravlja jedino zgrada u funkcionalnom stanju (jer je rekonstruisana prije 7-8 godina). U Domu zdravlja nemamo čak ni doktora porodične medicine, tako da se dovodi u pitanje opstanak istog. Zbog čega je sada Dom zdravlja u ovakvoj situaciji možete i sami da pretpostavite kao i to zašto je sada potrebna rekonstrukcija već rekonstruisanog ako ne iz razloga da se  narodu baci prašina u oči i skrene pažnja sa svakodnevne a bitnije teme „Hoće li imati ko da nas liječi“.

Nije tačno da ja tri mjeseca od potpisivanja sporazuma tražim da se nešto izmijeni. Tačno je da smo 01.07.2019. godine potpisali sporazum o finansiranju projekta iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije, jer da ga nismo potpisali ne bi bili u mogućnosti da tražimo realokaciju sredstava, a realokaciju smo tražili odmah, tačnije 09.07.2019. godine za što postoji dokaz u dopisu.

Sve gore pomenuto možemo potkrijepiti dokazima od čega je većina već objavljena u službenim glasnicima Opštine Ljubinje. Da je prilikom pisanja pomenutog saopštenja bilo ozbiljnosti i odgovornosti i želje za istinom a ne za zvučnim naslovom vjerovatno ga ne bi nikada ni napisali.

Ja uopšte nisam nervozan niti imam razloga za to. Sve što je urađeno urađeno je javno i transparentno i u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Ponosan sam što nemam podršku od ljudi koji su isti kao i pisac onog teksta. Jer, da sam isti morao bih se služiti samo lažima i obmanama, a ko je nervozan i kome ponestaje vremena – ne znam.

I zbog čega ovolika pisanja i izmišljanja? 

U februaru 2019. godine kada je pravljena nova skupštinska većina narodu se obećalo puno, a ništa nije urađeno. A ako sam ja nesposoban i ako sam politički anonimus zašto gospodo niste krenuli u referendum za opoziv načelnika, ako ste  toliko jaki i moćni? Ne smijete, jer znate ishod istoga i svjesni ste koliko vas narod u Ljubinju cijeni i poštuje.


                                                                                                       NAČELNIK OPŠTINE


                                                                                                                Darko Krunić

 

 



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: