U NEVESINJU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALIH | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U NEVESINJU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN NESTALIH

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:31.08.2019.

U Nevesinju je juče obilježen Međunarodni dan nestalih.

Predstavnici Opštinske boračke organizacije Nevesinje, Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca OBO Nevesinje, Opštinskih boračkih organizacija Istočne Hercegovine i Opštine Nevesinje položili su cvijeće i upalili svijeće na Spomen kosturnici u Nevesinju.

Slobodan Ilić, predsjednik Koordinacionog odbora Boračkih organizacija Istočne Hercegovine ukazao je na problem traženja Srba nestalih tokom proteklog rata.

„Obilježavajući Međunarodni dan nestalih, nakon 24 godine od Odbrambeno-otadžbinskog rata, borci Hercegovine sa žaljenjem konstatuju da je proces pronalaženja nestalih lica srpske nacionalnosti razočaravajući“, rekao je Ilić.

On je ocijenio da je Institut za nestale BiH od početka rada bio u funkciji samo nestalih Bošnjaka u potpunosti zanemarujući proces traženja nestalih Srba.

„Problem nestalih osoba je jedno od najtežih nasljeđa proteklog rata. Borci Hercegovine će, u skladu sa svojim mogućnostima, nastojati da pomognu porodicama da pronađu svoje najmilije“, zaključio je Ilić.

Međunarodni dan nestalih ustanovljen je 1981. godine i od tada se obilježava u svijetu sa ciljem da se skrene pažnja na problem nestalih lica.

Republika Srpska još uvijek traga za 1660 nestalih lica, od čega je 814 boraca i 846 lica.

U spomen kosturnicama u Republici Srpskoj nalazi se ukupno 650 neidentifikovanih tijela, od toga u Banjaluci 311, Istočnom Sarjevu 274 i u Nevesinju 65 tijela. Ukupan broj nestalih lica u proteklom ratu za kojima je do sada tragala Republika Srpska je 5 528.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: