Trivić: Škole u boljim uslovima dočekuju novu školsku godinu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trivić: Škole u boljim uslovima dočekuju novu školsku godinu

Izvor: SRNA | Datum:01.09.2019.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je sve spremno za početak nove školske godine u Srpskoj, navodeći da je ljetni raspust iskorišten za obnovu i adaptaciju školskih objekata i rad na uvođenju novina u nastavni proces kako bi učenici na efikasniji način dobijali nova znanja, a škole produkovale kadar koji će biti potreban tržištu rada.


- Sve je spremno za novu školsku godinu i 2. septembra sve osnovne i srednje škole u Srpskoj počinju sa nastavom. Imamo oko 89.000 osnovaca i oko 39.000 srednjoškolaca. Svi uslovi da bi nastava počela na vrijeme su ispunjeni i mogu da poželim srećan početak nove školske godine i da naši đaci budu vrijedni i zajedno sa učiteljima, nastavnicima i profesorima steknu nova znanja - rekla je Trivićeva u intervjuu Srni.

Ona je istakla da su u pauzi između dvije školske godine radili na nekoliko polja, a bazirali su se na investicije kako bi iskoristili ljetni period za obnovu, rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata i prostora koji zahtjevaju redovno održavanje i investicije.

- Imali smo i nove investicije kao što je dogradnja objekta Osnovne škole `Branko Radičević` u Banjaluci sa osam novih učionica i djeca će konačno raditi u dvije, a ne u tri smjene. U Istočnoj Ilidži je u toku izgradnja fiskulturne sale. Cilj nam je da obezbijedimo najbolje moguće uslove u kojima učitelji nastavnici, profesori i učenici mogu nesmetano da obavljaju nastavu - kaže Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpske ove godine za te namjene izdvojila 1,8 miliona KM, a kada se tome doda novac koji su obezbijedili predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, lokalne zajednice i Vlada Srbije ukupno su za investicije na raspolaganju 9,2 miliona KM.

Govoreći o novinama u nastavnom procesu, Trivićeva je napomenula da je u Srpskoj urađen prvi digitalni udžbenik za osnovnu školu.

- Riječ je o udžbeniku geografije za šesti razred osnovne škole i ovaj pilot projekat će biti uveden u 12 osnovnih škola da bismo vidjeli kako će to prihvatiti nastavnici i djeca. Prilikom obuke nastavnika sam se uvjerila da mogu da prate sve što diktiraju tehnološke promjene. Sigurna sam da će na radost djece na drugačiji način dobijati nova znanja - naglasila je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u srednjem obrazovanju je cilj da škole produkovale kadar koji će biti potreban tržištu rada kako bi i na taj način bio ostvaren pozitivan uticaj na razvoj privrede.

Trivićeva je navela da su krajem prethodne školske godine, uz napore Privredne komore, Zanatsko-preduzetničke komore i Unije udruženja poslodavaca Srpske, potpisali sporazum o saradnji kojim je definisano uvođenje učeničke prakse kod poslodavca.

- Željeli smo da povežemo škole i učenike sa privredom kako bi učenici imali plaćenu praksu. Poslodavci su prihvatili da će obezbijediti sve što je neophodno za obavljanje prakse, a jedan segment je edukovanje mentora u preduzećima koji će raditi sa djecom. To je dobar spoj i oni koji nakon završetka srednje škole ne budu htjeli da nastave sa obrazovanjem imaće mogućnost da ostanu u kompanijama i dobiju zaposlenja - rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je ljeto iskorišteno i za pripreme reforme obrazovnog sistema, te da je održana tematska sjednica Vlade kojoj je prisustvovala i predsjednik Srpske i na kojoj je iskazano opredjeljenje da je Republika Srpska spremna za iskorak u razvoju sistema obrazovanja imajući u vidu da danas živimo u potpuno drugačijem vremenu nego ranije.

- Javila se potreba da stvaramo novu školu za novo doba. Moramo edukovati učitelje, nastavnike i profesore da inoviraju nastavne planove i programe i provode interaktivan proces nastave. Djeca moraju da imaju ishod znanja, odnosno da ono što nauče mogu i primjeniti, a ne reproduktivno znanje. Moramo ih naučiti kako da uče - naglasila je Trivićeva.

Govoreći o digitalizaciji nastavnog procesa, Trivićeva je istakla da je još 2012. godine u svim osnovnim školama u Srpskoj proveden projekat "Dositej" koji je baziran na opremanju učionica informatičkom opremom.

- U naredne tri godine Ministarstvo prosvjete i kulture će nastaviti sa digitalizacijom, opremanjem informatičkom opremom i uvođenjem interneta u sve škole. Srpska će zahvaljujući Vladi Srbije dobiti na poklon 500 digitalnih učionica koje podrazumijevaju određene tehnologije i opremu. Dostavili smo spisak škola, u procesu smo usaglašavanja i privodimo kraju dogovor u vezi sa nabavkom, isporukom i drugim pitanjima koje treba da uradi Srbija - rekla je Trivićeva.

Osvrnuvši se na znanje koje stiču đaci, Trivićeva je podsjetila da vrednovanje znanja učenika obavljaju u kontinuitetu.

- Prošle godine je pokrenuta probna mala matura. Ove godine je realizovana u polovini škola, a sljedeće godine očekujemo da će obuhvatiti sve škole kako bismo se pripremili za školsku 2021/2022. godinu i da bi nakon polaganja male mature to bilo vrednovano prilikom upisa djece u srednje škole - kaže Trivićeva.

Ona dodaje da se kompletni rezultati malih matura i eksternog testiranja očekuju u decembru, ali da za sada pokazuju da se učenici nalaze na nivou od prošle godine i da imaju očekivano znanje kada je riječ o srpskom jeziku, dok je matematika nešto slabija i treba dodatno raditi sa djecom.

Govoreći o položaju prosvjetnih radnika, Trivićeva je naglasila da su sva sredstva uložena u prosvjetu investicija, a nikako trošak.

Ona je istakla da bi voljela da zaposleni u sistemu obrazovanja budu bolje plaćeni jer je to zahtjevan posao i da su ti ljudi svoj život posvetili edukovanju budućih generacija.

- U proteklih deset godina nije bilo povećanja plata, ali smo uspjeli to pokrenuti sa mrtve tačke i od 1. januara ove godine povećali plate nastavnicima i stručnim saradnicima sa visokom stručnom spremom za osam odsto - navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, to povećanje je na godišnjem nivou iznosilo oko 22 miliona KM.

- Na taj način smo pokazali da razumijemo probleme i da je došlo vrijeme da se plate prosvjetnih radnika moraju izjednačiti sa platama zaposlenih u javnoj upravi. Moramo uvažavati njihov rad, trud i ulogu koju imaju - rekla je Trivićeva.

U skladu sa memorandumom koji je Vlada potpisala sa Sindikatom obrazovanja, nauke i kulture, kaže Trivićeva, preostaje da se svake godine radi na povećanju plata kako bi one bile izjednačene sa platama zaposlenih u javnoj upravi, shodno stručnoj spremi koju imaju.

- Sigurna sam da će taj proces biti nastavljen, ali sve će zavisiti i od raspoloživih sredstava. Veoma je važno da smo svjesni da moramo ulagati u sistem obrazovanja i opredjeljenje Vlade je da ide u tom pravcu - poručila je Trivićeva.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: