Nastavljen štrajk u nevesinjskoj osnovnoj školi | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nastavljen štrajk u nevesinjskoj osnovnoj školi

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:06.09.2019.

U Područnom odjeljenju Kifino Selo Osnovne škole „Risto Proroković“ u Nevesinju nastava se ne odvija već četvrti dan.

Razlog obustave nastavnog procesa je protest roditelja nakon odluke  Ministarstva prosvjete i kulture Vlade RS  da se zbog nedovoljnog broja učenika predmetna nastava u ovoj područnoj školi ubuduće odvija u kombinovanim odjeljenjima.

Naime, prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju predmetna nastava u područnim školama koju pohađa manje od 36 učenika izvodi se u kombinovanim odjeljenjima, koja su sastavljena od učenika dva ili više razreda.

U PO Kifino Selo predmetnu nastavu pohađa 28 učenika, pa je zbog toga resorno ministarstvo donijelo odluku o formiranju kombinovanih odjeljenja.

Roditelji iz Kifinog Sela su poručili da žele da njihova djeca pohađaju časove u trajanju od 45 minuta, kao i djeca u centralnoj školi, jer zaslužuju da budu ravnopravna s njima. Istakli su da će u svojim zahtjevima istrajati, a povodom toga danas su potpisali peticiju, koja će biti poslata Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

„Nismo blagovremeno obavješteni da će djeca ići u kombinovana odjeljenja. Mislim da bi se svaki roditelj u našoj situaciji ponašao isto. Smatram da naša djeca ne bi imala kvalitetnu nastavu, ukoliko bi se odvijala na ovaj način i pod ovim uslovima“, poručio je Tomislav Grahovac, jedan od roditelja. On je ujedno rekao da će, ako se ne riješi ovaj problem, svoju djecu upisati u matičnu školu, kako bi im obezbjedio kvalitetno školovanje.

Slobodan Milošević, roditelj učenika iz sela Rilja, koje je devet kilometara udaljeno od ove područne škole, rekao je da osjeća da su učenici u Kifinom Selu diskriminisani, jer nije isto pohađati čas od 45 minuta ili od 22 i po minuta, kako je u kombinovanim odjeljenjima.

„Ova škola je do sada bila veoma uspješna. Iz nje potiču republički i regionalni prvaci, đaci generacije, kao i nosioci Vukovih diploma“, istakao je Milošević i izrazio bojazan da pohađajući kombinovanu nastavu djeca, bez obzira na talenat, neće moći postići najbolje rezultate.

Tatjana Jonlija, majka jednog od učenika iz Kifinog Sela, rekla je da u ovaj protest roditelji ne miješaju ni nastavnike ni upravu škole, a ni politiku već samo žele da ostvare pravo svoje djece na kvalitetno osnovno obrazovanje.

Direktorica OŠ „Risto Proroković“ Mara Šaran kaže da su kombinovana odjeljenja predviđena zakonom i da je odluku vezano za PO Kifino Selo donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Ona je istakla da je uprava škole poslala dopis resornom ministarstvu povodom ovog problema i da se čeka na zvaničan odgovor.

Naglasila je i da su djeca iz Kifinog Sela, kao i obližnjih sela, koja pripadaju tom područnom odjeljenju, razrednu nastavu pohađala u kombinovanim odjeljenjima.

„Uprava škole se i ranije trudila da na najbolji način riješi ovaj problem, ali krajnja odluka je na resornom ministarstvu“, zaključila je Šaran.

Sa druge strane, roditelji su poručili da se ne može mjeriti kvalitet razredne i predmetne nastave u kombinovanim odjeljenjima.

Oni se pozivaju i na primjer područne škole u Petrovom Polju kod Trebinja, koju, kako nezvanično saznaju, pohađa 29 učenika, a nastava se ne izvodi u kombinovanim odjeljenjima.

Ističu da su svjesni da je sve manje djece u seoskim školama, velikim dijelom zbog raseljavanja stanovništva, ali i zbog činjenice da jedan broj djece sa sela nastavu pohađa u školi u gradu, iako ne pripadaju tom upisnom području.

Roditelji smatraju da će uvođenje kombinovanih odjeljenja u konačnici dovesti do zatvaranja škole, a samim tim i iseljavanja mlađe populacije.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: