Najteža medonosna sezona za hercegovačke pčelare | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Najteža medonosna sezona za hercegovačke pčelare

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.09.2019.

Ovogodišnja medonosna sezona u Istočnoj Hercegovini je jedna od najtežih do sada jer je početkom godine  bilo dosta kišnih perioda, a nakon njih tokom ljetnih mjeseci nastupila je i suša, pa je izostalo medobranje zanoveti, žalfije i drače.

Medari smatraju da se ni u narednom periodu neće promijeniti ništa na bolje jer ako sezona krene loše obično se tako i završi. Biće, dodaju, zadovoljni ako budu imali bar jedno vrcanje ove godine.

Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ Trebinje je istakao da je sušni period uslovio i slabo cvjetanje vrijeska u višim krajevima, kao jesenje posljednje paše, za ovu godinu pa su i ti prinosi veoma loši.

Još uvijek sezona nije zaključena jer bi vrijesak sada trebalo da cvjeta u nižim predjelima, pa bi se mogli očekivati neki prinosi.

„Po informacijama sa kojima raspolažemo sa terena, odnosno od članova Udruženja pčelara Leotar Trebinje i ostalih pčelara Istočne Hercegovine, možemo reći da je ova godina za sada jedna od najtežih po pitanju medobranja. U očekivanju da svaka naredna paša nešto popravi izgleda da ćemo dočekati kraj ove godine po mišljenju većine pčelara. Naime, vrijesak je biljka koja cvjeta od viših predjela ka nižim tako da još uvijek nije procvjetao u nižim nadmorskim visinama pa je moguće očekivati da još uvijek nešto pčelari mogu ubrati nektara sa posljednje paše za ovu godinu ali, po saznanju i po predanju, obično ako loše krene pčelinja godina tako će se i završiti i nije baš optimistički razmišljati da se nešto epohalno može desiti“, kaže Ninković.

Savjetuje pčelare da na vrijeme pripreme pčelinja društva za zimu i spremni uđu u sljedeću godinu i narednu pčelinju sezonu.

„Pčelari koji odrađuju svoj posao vrijedno i marljivo trebalo bi da pčelinja društva dobro zaštite od varoe, očiste ih adekvatnim sredstvima, kako bi ona zdrava ušla u zimu, a potom i da ih prihrane na vrijeme kada još uvijek ima legla. Nadati se da će takva društva uspješno izimiti i na proljeće se razviti u pašna društva, koja će sljedeće godine donijeti određene prihode. Trebalo bi na vrijeme prihraniti društva, na vrijeme ih zazimiti i da pčelari optimistički uđu u sljedeću godinu kako bi nadoknadili gubitke iz ove godine. Pčelama bi u ovim područjima trebalo ostaviti dovoljno hrane od 10 do 15 kilograma minimalno, da budu očišćena  i da zdrava uđu u zimu i to je garancija da će pčelari sljedeće godine imati uspješno pčelarenje“, kaže Ninković.

Udruženje pčelara „Leotar“ je najveće udruženje u Savezu pčelara RS , broji 117 pčelara koji imaju 50 i više pčelinjih društava, kao i 73 pčelara koji imaju ispod 50 društava.Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!
loading...

Najčitanije u ovoj kategoriji: