Bileća: Organizovana foto-tura u okviru projekta 'Tragom duše' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Bileća: Organizovana foto-tura u okviru projekta 'Tragom duše'

Izvor: SRNA | Datum:14.09.2019.

Vikimedijina zajednica u Republici Srpskoj organizovala je danas foto-turu u Bileći s ciljem prikupljanja što većeg broja fotografija zaštićenih prirodnih i nepokretnih kulturno-istorijskih dobara na području ove opštine.

Predsjednik Vikimedijine zajednice Republike Srpske Bojana Podgorica, koja je i koordinator projekta "Tragom duše", u okviru koga se održava foto-tura, rekla je da se ovaj projekat u Republici Srpskoj realizuje peti put.

"Riječ je o foto-projektu koji je kreiran po ugledu na dva velika međunarodna takmičenja koji nose naziv `Viki voli zemlju` i `Viki voli spomenike`. Prošle godine smo imali dvije foto-ture na području Trebinja i Gacka", rekla je ona.

Direktor Turističke organizacije Opštine Bileća Nikola Bajović istakao je da je cilj foto-ture promocija i afirmacija mladih ljudi koji kroz fotografiju mogu da se bave promocijom kulturnih dobara Bileće i Hercegovine.

Neki od kulturno-istorijskih spomenika koje će danas učesnici fotografisati su centar grada - ambijentalna cjelina iz austrougarskog perioda, crkva Svetog kneza Lazara, crkva Svetog Save, crkva Svetog Arhangela Mihaila u Trnovom dolu, manastir Dobrićevo, nekropola stećaka, pećina Đatlo, nekropola stećaka Baljci i Bilećko jezero.

Bajović kaže da će ove fotografije učestvovati na konkursu "Tragom duše 2019", gdje će komisija izabrati najbolje koje će da koristi Vikimedija Republike Srpske.

Kako je navedeno na stranici Vikimedijine zajednice Republike Srpske, stručni žiri će odlučiti o pobjedničkim fotografijama u dvije kategorije - prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra.

Dvadeset najboljih fotografija će biti u konkurenciji za osvajanje šest vrijednih nagrada u ukupnom fondu od 2.400 konvertibilnih maraka.

Foto konkurs "Tragom duše 2019" koji za cilj ima popularizaciju kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenje dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na internetu, otvoren je 1. avgusta i trajaće do 30. septembra.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: